Φορολογική τρέλα: Μπλέκουν τον “καθαρό”, γλιτώνουν οι σκαφάτοι!

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Αν υπάρχει έστω και ένας που απορεί ακόμη γιατί το Δημόσιο δεν εισπράττει έσοδα όχι μόνο από τη φοροδιαφυγή, αλλά και από οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε καλό είναι να αναζητήσει την απάντηση σε κάποιον ειδικό του ιατρικού κλάδου. Διαφορετικά, ας διαβάσει στο ρεπορτάζ που ακολουθεί την έκταση του παραλόγου, της σκοπιμότητας και της εσκεμμένης αδιαφορίας για είσπραξη φορολογικών εσόδων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Ένα από τα πιο… διάσημα θύματα αυτής της κατάστασης είναι ο τραγουδιστής Γιάννης Πλούταρχος εναντίον του οποίου πριν από κάμποσους

μήνες διακινήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ότι «κατασχέθηκε η πολυτελής θαλαμηγός του, επειδή δεν πλήρωνε τους φόρους»!
«Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ για χρέη ο Πλούταρχος» ανέφεραν στα πρωτοσέλιδά τους αρκετές εφημερίδες και όλα τα κουτσομπολίστικα περιοδικά τον περασμένο Μάρτιο, επιτυγχάνοντας τον διπλό σκοπό τους, ήτοι την αύξηση της κυκλοφορίας των φύλλων τους και τα επικοινωνιακά παιχνίδια των πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου Οικονομικών.

Η δέσμευση
Η αλήθεια είναι ότι το ΣΔΟΕ δέσμευσε το επαγγελματικό σκάφος του τραγουδιστή με την επωνυμία «ΣΑΙΝΤ ΤΖΩΡΤΖ», το οποίο ανήκει στην εταιρεία του ΣΦΑΙΡΑ ΝΕ.ΠΑ. και χρησιμοποιείται για τουριστικά ταξίδια. Η δέσμευση έγινε επί των ημερών Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών και Καπελέρη στο ΣΔΟΕ.
Μόνο που κανείς από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΣΔΟΕ δεν εξήγησε γιατί το δέσμευσε, από τη στιγμή που η εταιρεία τού Πλούταρχου, όπως προκύπτει από τα παραστατικά τα οποία παρουσιάζει το «Π», κατέβαλε στο ακέραιο τους αναλογούντες φόρους ύψους 130.038,86 ευρώ!
Μάλιστα, η ΣΦΑΙΡΑ ΝΕ.ΠΑ., με έγγραφό της (22-02-2012) στην αρμόδια ΔΟΥ Πλοίων που εδρεύει στον Πειραιά, ζητεί αυτοβούλως από τις εποπτικές αρχές να ελέγξουν «την ακρίβεια των επιδιδόμενων δηλώσεων και να προβούν σε έρευνα για την εξακρίβωση τυχόν ελλείψεων», με αποτέλεσμα στις 27 Ιουνίου 2012 (σ.σ. η κυβέρνηση είχε αλλάξει, αλλά ο μηχανισμός του συστήματος παρέμενε και παραμένει ίδιος) ο προϊστάμενος του Τελωνείου Λαυρίου από όπου εκτελωνίστηκε το σκάφος να ζητεί από το ΣΔΟΕ εξηγήσεις για τη δέσμευση που έκαναν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε ποια είναι η αιτιολογική βάση καταβολής του ανωτέρω ποσού ΦΠΑ και σε περίπτωση που αφορά το ΦΠΑ του σκάφους, ποια ήταν η φορολογητέα αξία βάσει της οποίας υπολογίστηκε».
Και τούτο συνέβη γιατί λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 15 Ιουνίου 2012, η νομική εκπρόσωπος της εταιρείας είχε αποστείλει στο Τελωνείο του Λαυρίου το σύνολο των αποδείξεων από τις οποίες προκύπτει ότι ο ΦΠΑ καταβλήθηκε κανονικά, η επαγγελματική άδεια λειτουργίας του σκάφους βρίσκεται σε ισχύ, τα έγγραφα εθνικότητάς του είναι πεντακάθαρα, καθώς και το αίτημα προς τη ΔΟΥ Πλοίων για έλεγχο της εταιρείας! Είναι προφανές ότι ο τραγουδιστής, επειδή δεν… τσίμπησε από τις απειλές του ΣΔΟΕ, καθώς ήταν νόμιμος σε όλα, έμπλεξε σε μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια από την οποία, δυστυχώς ακόμη, δεν έχει ξεμπ

Keywords
Τυχαία Θέματα