Για Όσκαρ πάει ο “Λίνκολν”

Η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις στον ρόλο του Αμερικανού προέδρου, κέρδισε τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.

Αυτό ήταν. Μια υψηλού προφίλ προβολή-έκπληξη το βράδυ της Δευτέρας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, που έκανε πολλούς να περιμένουν στην ουρά έως και μία ώρα για να εισέλθουν στην αίθουσα, ήταν αρκετή για να πάρει φωτιά το Ίντερνετ με τις πρώτες κριτικές για το «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, όλες με μία κοινή συνιστώσα: πάει βολίδα για τα Όσκαρ.

 ’Ατυπα εγκαίνια της προ-οσκαρικής περιόδου προκάλεσε ο χαμός που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την προβολή της ταινίας, καθώς κριτικοί έσπευσαν να γράψουν στους λογαριασμούς του στο Twitter τις πρώτες εντυπώσεις τους, ανάμεικτες στο σύνολό τους, αλλά, όπως προείπαμε, σταθερά προσανατολισμένες στις οσκαρικές προδιαγραφές της ιστορικής βιογραφίας.
Πολλοί συντάκτες συμφωνούν ότι είναι «η καλύτερη ταινία του Σπίλμπεργκ εδώ και χρόνια», ενώ θερμούς επαίνους για τη δουλειά τους εισπράττουν οι Τόμι Λι Τζόουνς και Σάλι Φιλντ, που πλαισιώνουν τον πρωταγωνιστή Ντάνιελ Ντέι Λιούις ως Αβραάμ Λίνκολν λίγο πριν από το τέλος της ζωής του. Στον ρόλο του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Ταντέους Στίβενς ο Τόμι Λι Τζόουνς και στον ρόλο της Μέρι Αν, συζύγου του 16ου προέδρου της Αμερικής, η Σάλι Φιλντ, εισπράττουν όλα τα εύσημα.
Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο της ιστορικού και συγγραφέως Ντόρις Κιρνς Γκούντγουιν με τίτλο «Team of rivals: The political genius of Abraham Lincoln» (εκδόσεις «Simon & Schuster») και εξιστορεί τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου, λίγες βδομάδες πριν από τη δολοφονία του, σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα της κατάργησης της δουλείας, πάντα με φόντο τον εν εξελίξει εμφύλιο πόλεμο. Στο καστ φιγουράρουν ακόμη σημαντικά ονόματα ανερχόμενων ή βετεράνων ηθοποιών, όπως αυτά των Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Τζάκι Ερλ Χάλεϊ, Μάικλ Στούλμπαργκ, Τζέιμς Σπέιντερ, Τζάρεντ Χάρις, Ντέιβιντ Στράδερν και Χαλ Χόλμπρουκ.

«Το «Lincoln» μοιάζει να είναι η προσωποποίηση του οσκαρικού δολώματος. Ο Σπίλμπεργκ, που σε όλη του την καριέρα θολώνει τη γραμμή ανάμεσα στην τέχνη και στο εμπόριο, έχει φανεί αντάξιος της περίστασης», γράφει η εφημερίδα «The Hollywood Reporter», ενώ συγκρίνει το διάρκειας 2 ωρών και 25 λεπτών φιλμ με άλλες ιστορικές ταινίες-σταθμούς του σκηνοθέτη, όπως είναι η «Λίστα του Σίντλερ» και η «Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν». Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, η ταινία μπορεί εύκολα να εισπράξει 12 υποψηφιότητες για Οσκαρ και να πετύχει συνολικά 4 νίκες (σίγουρα στις κατηγορίες των ερμηνειών).

Παρά τις γκρίνιες, που δεν λείπουν από κάποιες κριτικές, η συγκεκριμένη προβολή εξασφάλισε το επικό στάτους του «Λίνκολν» και το έβαλε για τα καλά στον χάρτη των επερχόμενων βραβείων της αμερικανικής κινηματογραφίας. Παρών στη βραδιά ήταν και ο ίδιος ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, που εισέπραξε την ενθουσιώδη υποδοχή ενός κοινού που τον χειροκροτούσε όρθιο. «Ηταν προσωπική τιμή και προνόμιο να αποτυπώσω μια τέτοια ιστορική φιγο

Keywords
Τυχαία Θέματα