Γραφειοκρατική οικονομία

Του Παναγιώτη Αγγελόπουλου, Οικονομολόγου, υπ. βουλευτή Β΄ Αθηνών ΝΔ

Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών, η Βουλή γεννά ένα νομοθέτημα κάθε 55 ώρες. Σε βάθος εικοσαετίας, θεσπίστηκαν 2.178 νόμοι, εκδόθηκαν 14.288 προεδρικά διατάγματα και 17.368 υπουργικές αποφάσεις. Έτσι, για το Ασφαλιστικό ισχύουν 1.100 διατάξεις, ενώ η πολεοδομική νομοθεσία αναπτύσσεται

σε 130 τόμους ή 25.000 σελίδες.

Ένα είναι σίγουρο: όσο πιο πολλούς νόμους έχουμε, τόσο μεγαλύτερη ανομία υπάρχει. Ενός κακού μύρια έπονται. Η πολυνομία οδηγεί στη γραφειοκρατία και, τελικά, στη στασιμότητα στην οικονομία. Το κόστος της γραφειοκρατίας υπολογίζεται στο 6,5% του ΑΕΠ. Με μια μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25%, η εθνική οικονομία θα είχε όφελος 5 δισ. ευρώ.

Τεράστιο είναι, επίσης, και το κόστος της διαφθοράς στη χώρα μας. Όλα αυτά τα κόστη επιβαρύνουν τελικά όλους μας, είτε λειτουργούμε ως επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως εργαζόμενοι υπάλληλοι και εργατοτεχνίτες. Το κράτος επιβαρύνει κάθε υγιή προσπάθεια, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει ως οικονομία κάθε ανταγωνιστικότητα. Μια γραφειοκρατική οικονομία είναι προσανατολισμένη στην κατανάλωση και όχι στην παραγωγή, στην εσωστρέφεια και όχι στην εξωστρέφεια. Έτσι, φθάσαμε το 85% του ΑΕΠ μας να είναι κατανάλωση και μόνο το 15% παραγωγή. Τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία...

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του νομικού συστήματος και του Δημοσίου γενικότερα. Αναφέρω απλά μερικές προτάσεις, όπως έχουν επισημανθεί από τη Νέα Δημοκρατία και από έγκριτους παράγοντες της δημόσιας διοίκησης, όπως:

1. Νέα κωδικοποίηση νόμων, με απλούστευση και επαναδιατύπωσή τους.

2. Ενίσχυση δομών απονομής δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα «σπάσιμο» του Πρωτοδικείου Αθηνών σε τέσσερα Πρωτοδικεία.

3. Εισαγωγή νέων τεχνολογιών σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα.

4. Ενίσχυση του κύρους και του ρόλου του δημόσιου λειτουργού.

5. Απλούστευση όλων των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και έναρξης επαγγέλματος.

Πρόκειται σίγουρα για ένα τιτάνιο έργο. Όμως, μπορούμε να βοηθήσουμε λαμβάνοντας υπόψη ανάλογες εμπειρίες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ που φθάσαμε δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε μια μέρα. Ή η Ελλάδα θα νικήσει τη γραφειοκρατία ή η γραφειοκρατία την Ελλάδα!

Keywords
Τυχαία Θέματα