Η πρώτη «σφυγμομέτρηση» για την κυβέρνηση

Πέρασε το πρώτο τεστ η κυβέρνηση, όπως δείχνει και η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Επενδυτής». Η πλειοψηφία των πολιτών βλέπει θετικά τη νέα κυβέρνηση και την ανάληψη πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο το μαύρο σύννεφο της απαισιοδοξίας δεν

έχει φύγει…

Το 57% των πολιτών έχει θετική γνώμη για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης (με το 36% να έχει αρνητική), ενώ θετική εκτίμηση για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά εκφράζει το 55% των πολιτών, έναντι 39% που έχει αρνητική. Πρώτος πάντως σε δημοτικότητα, από τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Σχετικά την κατεύθυνση της χώρας, το 30% εκτιμά ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση, με το ποσοστό να έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την προεκλογική περίοδο, ενώ 58%  συγκεντρώνουν οι αρνητικές απαντήσεις.

Στο θέμα διάρκειας της κυβέρνησης συνεργασίας, οι ερωτηθέντες είναι διχασμένοι. Το 48% των πολιτών εκτιμά ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές, έναντι του 46% που εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι βιώσιμη για διάστημα 1-2 ετών.

Για τη διαχείριση της κρίσης, οι απόψεις είναι μοιρασμένες αφού το 48% τάσσεται υπέρ της άμεσης καταγγελίας του μνημονίου και το ίδιο ακριβώς ποσοστό τάσσεται υπέρ της άποψης για «τήρηση και μελλοντική βελτίωσή» του.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Φώτης Κουβέλης (66% θετική γνώμη, 30% αρνητική) και ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς (52% θετική γνώμη, 48% αρνητική), με τις απόψεις για τον Αλέξη Τσίπρα να είναι μοιρασμένες.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν περισσότερες αρνητικές από θετικές γνώμες: Πάνος Καμμένος (53% αρνητική άποψη, 44% θετική) Ευάγγελος Βενιζέλος (65% αρνητική, 34% θετική), Νίκος Μιχαλολιάκος (74% αρνητική, 20% θετική) και Αλέκα Παπαρήγα (80% αρνητική άποψη, 19% θετική).

Η αισιοδοξία για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας βελτιώθηκε μεν μετεκλογικά (55%), ωστόσο το 40% της κοινής γνώμης εξακολουθεί να τη θεωρεί αναπόφευκτη.

Απαισιοδοξία αποτυπώνται για το μέλλον της ευρωζώνης, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Το 39% εκτιμά ότι η νομισματική ένωση θα διαλυθεί, έναντι του 56% που θεωρεί ότι θα αντέξει την κρίση χρέους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διήμερο 3-4 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα