Ιός της γρίπης: Τι να προσέξετε και πώς να προφυλαχθείτε

Τους χειμερινούς μήνες, οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι αυξημένες, ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και αυξάνεται η παραμονή σε κλειστούς χώρους, γεγονός που ευνοεί τη στενότερη επαφή και την ευκολότερη μετάδοση βακτηριών και ιών μέσω του αναπνευστικού. Οι αναπνευστικές λοιμώξεις οφείλονται κυρίως σε ιούς, όπως είναι ο ιός της γρίπης και λιγότερο συχνά σε βακτήρια.

Του Αθανάσιου Τσακρή

Ο ιός της γρίπης, θεωρείται ο πιο παθογόνος από τους αναπνευστικούς ιούς που κυκλοφορούν το χειμώνα, και μπορούμε να τον ξεχωρίσουμε, χωρίς να ισχύει πάντα, από την αιφνίδια έναρξη ιδιαίτερα έντονων συμπτωμάτων, όπως υψηλού πυρετού, έντονης κόπωσης και μυαλγιών, πονοκεφάλου και βήχα. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1–4 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και διαρκούν για 2–7 ημέρες. Συνήθως, και σε αντίθεση με άλλες ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό, όπως η καταρροή και ο πονόλαιμος, δεν είναι στα κυρίαρχα συμπτώματα της γρίπης.

Η γρίπη, σπάνια εμφανίζει επιπλοκές σε υγιή άτομα, αλλά είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική σε ασθενείς με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα όπως επίσης σε ασθενείς με μεταβολικά (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης) και νευρολογικά νοσήματα. Η νοσογόνος παχυσαρκία αποτελεί επίσης επιβαρυντικό παράγοντα και συνδέεται με σοβαρά περιστατικά γρίπης. Επομένως, ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα, καθώς και ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν κάποια επιπλοκή. Ιδιαίτερη επίσης προσοχή, χρειάζονται ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, όπως και τα άτομα με μειωμένη λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος. Σημαντικό ρόλο σε αυτούς τους ασθενείς έχει η έγκαιρη χορήγηση των αντιγριπικών φαρμάκων τα οποία μειώνουν τη διάρκεια της λοίμωξης όπως και την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη.

Για την αποφυγή της γρίπης, αλλά και των άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων ή τουλάχιστον την εμφάνισή τους με το κατά το δυνατόν ηπιότερα συμπτώματα, ο εμβολιασμός με το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο, κυρίως για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως επίσης και η τήρηση των κανόνων ατομικής και κοινωνικής αναπνευστικής υγιεινής παίζουν σημαντικό ρόλο. Τα μέτρα αυτά θα περιορίσουν επίσης την εξάπλωση της γρίπης στην κοινότητα.

* Ο Αθανάσιος Τσακρής, είναι Καθηγητής Μικροβιολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών

The post Ιός της γρίπης: Τι να προσέξετε και πώς να προφυλαχθείτε appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα