“Κλειδώνουν” στις 10 τα σκληρότερα μέτρα της μεταπολίτευσης

Το σκληρότερο πακέτο μέρτων των τελευταίων 40 ετών αναμένεται να “κλειδώσει” στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, παρουσία του υπουργού οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στις 10 το πρωί της Τετάρτης.

Το ύψος των περικοπών για την περίοδο 2013 – 2014 ανέρχεται σε 11,7 δισ. ευρώ,

τα οποία αναμένεται να εξευρεθούν από:

1. Περικοπές σε συντάξεις- επιδόματα: Το υπουργείο Εργασίας, καλείται να περικόψει 3,5- 4 δισ. ευρώ και για το λόγο αυτό χαρακτηρίζεται «αρσιβαρίστα της εθνικής προσπάθειας». Στο «μέτωπο» των συντάξεων και των επιδομάτων προωθούνται τα εξής:

-Επιβολή νέου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, ώστε να εξοικονομηθεί 1,5 δισ. ευρώ. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ως πλαφόν τα 2.400 ευρώ, το οποίο και θα αφορά στο σύνολο των συντάξεων ενός ασφαλισμένου (κύριες, επικουρικές, διπλή ασφάλιση κ.λπ.).
-Κόβονται ή περιορίζονται δραστικά οι διπλές συντάξεις (π.χ. χήρες που λαμβάνουν τη δική τους σύνταξη και τη σύνταξη του άνδρα, ή όλοι όσοι κατέβαλαν εισφορές σε δύο ασφαλιστικά ταμεία). Σήμερα το πλαφόν στα περισσότερα ταμεία είναι στα 2.740 ευρώ, ενώ για τις διπλές συντάξεις διαμορφώνεται στα 3.360 ευρώ
-Περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 2 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.
-Εξετάζεται να τεθούν αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (π.χ. ακίνητη περιουσία), από τα οποία θα εξαιρεθούν το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ (το τελευταίο, πάντως, ήδη καταβάλλεται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια).
-Συζητείται να υπάρξει συγχώνευση των επιδομάτων, ώστε να δίνεται ένα σε κάθε δικαιούχο.

2 Μαχαίρι στην υγεία: Η επιπλέον περικοπή στην υγεία υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως και θα προκύψει από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, με πλέον πιθανό το σενάριο των συγχωνεύσεων μονάδων και οργανισμών και της αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, οι περικοπές μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες γιατί τις ζητούν οι τροϊκανοί.

3. Λουκέτα-συγχωνεύσεις: Οι περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους, θα επιφέρουν οι μειώσεις έως και 30% των κρατικών δομών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν οι περίπου 60 φορείς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν, χωρίς να απολυθεί το προσωπικό.

4. Τέλος οι συμβασιούχοι: Θα τηρηθεί αυστηρά η αναλογία 1 προς 5 μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες προσλήψεις σε συμβασιούχους και οι ανάγκες θα καλύπτονται από μετατάξεις.

5. Επιχορηγήσεις σε ΟΤΑ: θα προκύψουν εξοικονομήσεις περίπου 600 εκατ. ευρώ στη διετία 2013- 2014, μέσω των περικοπών στις επιχορηγήσεις στους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

6. Εξοπλιστικά: Στο υπουργείο ‘Άμυνας εκτιμάται ότι θα περικοπούν, από λειτουργικές δαπάνες και εξοπλιστικά προγράμματα, 451 εκατ. ευρώ το 2013 και 228 εκατ. ευρώ το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα