Κομισιόν: Χρειάζεται ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου

Σοβαρή πρόκληση για τον διάλογο μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών αλλά και κυβερνήσεων συνιστά η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Κομισιόν.

Όπως προκύπτει, οι πρόσφατες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις δεν συνοδεύονταν πάντα από πλήρως αποτελεσματικό κοινωνικό διάλογο, πράγμα που οδηγεί σε ολοένα και ανταγωνιστικότερες εργασιακές σχέσεις στην Ευρώπη.

Σε πολλά κράτη μέλη, η αύξηση των φόρων και οι περικοπές των κυβερνητικών δαπανών, προκάλεσαν κύμα εργασιακών συγκρούσεων και υπογράμμισαν τον επίμαχο χαρακτήρα

των μεταρρυθμίσεων που δεν υπόκεινται στον κοινωνικό διάλογο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κομισιόν: Εκθεση για τις εργασιακές σχέσεις και τον κοινωνικό διάλογο.
Ωστόσο, η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών (οι «κοινωνικοί εταίροι») σε κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι οι λύσεις που βρίσκονται μέσω του κοινωνικού διαλόγου τείνουν να έχουν ευρύτερη αποδοχή στην κοινωνία, να είναι ευκολότερη η εφαρμογή τους στην πράξη και να είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε καταστάσεις σύγκρουσης.

Ο καλά διαρθρωμένος κοινωνικός διάλογος μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρώπης, αναφέρει η έκθεση. Οι χώρες στις οποίες ο κοινωνικός διάλογος είναι παγιωμένος και οι θεσμοί των εργασιακών σχέσεων είναι ισχυροί, είναι γενικά εκείνες στις οποίες η οικονομική και κοινωνική κατάσταση είναι πιο ανθεκτική και υφίστανται μικρότερη πίεση.

Ο κ. Λάζλο Άντορ, Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την ένταξη, δήλωσε: «Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων σε όλα τα επίπεδα, αν θέλουμε να εξέλθουμε από την κρίση και να διαφυλάξουμε τα οφέλη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

«Ένας καλά διαρθρωμένος κοινωνικός διάλογος είναι επίσης απαραίτητος για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της δημογραφικής αλλαγής και για την επίτευξη καλύτερων εργασιακών συνθηκών και μεγαλύτερης κοινωνικής συνοχής», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα