Μαραθώνια η σύσκεψη στο Μαξίμου

Μαραθώνια  η σύσκεψη που έχει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου και η οποία ξεκίνησε από τις 11 το πρωί, με σκοπό να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα για την Ελλάδα την Τρίτη στοEurogroup.

Οι υπογραφές των υπουργών στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις οποίες θα ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν

διευκρινίσεις στο πολυνομοσχέδιο, μπαίνουν ως το τέλος της σύσκεψης, όπως ακόμη και σε επιπλέον 14 Υπουργικές Αποφάσεις, με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει την απόφαση άμεσης δημοσίευσής τους, δίνοντας την εντολή στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνηση, Τάκη Μπαλτάκο, να ανοίξει το Εθνικό Τυπογραφείο, ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα το ταχύτερο, τόσο οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όσο και οι Υπουργικές Αποφάσεις.

Όλα αυτά τη στιγμή που στο Μαξίμου τα θετικά μηνύματα φτάνουν το ένα μετά το άλλο σε ότι αφορά το θέμα της διευθέτησης του χρέους, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα ολοκληρωθεί έως το πρωί της Τρίτης οπότε και συνεδριάζει και το Euro Working Group .

Σύμφωνα με το MEGA, οι πληροφορίες που φτάνουν στην κυβέρνηση λένε ότι η έκθεση θα είναι θετική δίνοντας το χρέος βιώσιμο στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και για να επιτευχθεί ο στόχος αναφέρεται ότι θα μειωθεί το επιτόκιο (στο ύψος του EFSF) στα παλαιά δάνεια.

Οι Πράξεις αφορούν σε δύο κατευθύνσεις:

α. στη δημιουργία του Μηχανισμού Επίτευξης Στόχων και β. στον κανονισμό λειτουργίας του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον οποίο θα κατατεθούν τα χρήματα της βοήθειας και από όπου θα εξυπηρετούνται οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

Με τον «Μηχανισμό Επίτευξης Στόχων», υπουργεία, φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ θα ελέγχονται συνεχώς, για να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τους προϋπολογισμούς.

Αν υπάρξει απόκλιση μεγαλύτερη του 10% από το στόχο του Mνημονίου, θα πρέπει να διορθωθεί μέσα στο τρίμηνο, ενώ αν υπάρξει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», ξεκινώντας από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, μέχρι και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τέλος, η πορεία των δημόσιων οικονομικών θα ελέγχεται κάθε μήνα, ενώ ειδικός έλεγχος θα γίνεται στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα