Μαρσάρουν μηχανές για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Σε ομάδα δυο η τριών Νομικών Συμβούλων του Κράτους θα ανατεθεί η πιο ουσιώδης εισήγηση που έχει κάνει το Νομικό Συμβούλιο σχεδόν από την ίδρυσή του,την εισήγηση για το τι έχει «λαμβάνειν» η Ελλάδα από τη Γερμανία στα πλαίσια των γερμανικών οφειλών.

Οι τρεις Νομικοί Σύμβουλοι θα είναι κατά πάσα πιθανότητα από τις νομικές διευθύνσεις των Υπουργείων Οικονομικών,Δικαιοσύνης και Εθνικής Αμυνας και η εισήγησή τους θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου στην οποία μετέχουν οι Νομικοί Συμβουλοι όλων των Υπουργείων.

Μέχρι

τη διαμόρφωση της εισήγησης θα υπάρξει ασφαλώς έντονο πολιτικό και διακρατικό προσκήνιο και παρασκήνιο καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα ξεκίνησε επίσημη διαδικασία διεκδίκησης η οποία όχι μόνο δεν μπορεί να σταματήσει αλλά οπωσδήποτε-και θυμηθείτε το θα καταλήξει σε μεγάλα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα.

Στη Γερμανία υπάρχει ολόκληρο κίνημα γερμανών καθηγητών και νομικών που πάλεψαν και παλεύουν για να δοθούν στην Ελλάδα αποζημιώσεις.Ανάμεσά τους προβεβλημένη δραστηριότητα έχουν η ομάδα Νομικών με την ονομασία «Αμβούργο-Δίστομο» και επίσης ο καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας Αλμπερτ Ρίτσλ.

Ο καθηγητής επανήλθε με δηλώσεις του αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει δίκιο στα αιτηματά της και προβλέπει ενός είδους συμψηφισμό στο τέλος και στη λογική ότι και η Γερμανία επιβίωσε οικονομικά με συμψηφισμό απαιτήσεων που είχαν από εκείνη μεγάλες δυνάμεις.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέκος Αλαβάνος μας είπε σήμερα ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων οπωσδήποτε θα έχει θετική κατάληξη με τον ένα η τον άλλο τρόπο για την Ελλάδα αν και δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας.

Για να αντιληφθεί κανείς τα μεγέθη οι δυνάμεις κατοχής της Γερμανίας έπαιρναν αναγκαστικά ως «δάνειο» κάθε μηνα από την Ελλάδα 8 δις δραχμές όταν το συνολικό Εθνικό Ακαθαριστο Προίόν μας(ΑΕΠ) ήταν μόλις 24 δις δραχμές.Συνολικά οι απαιτήσεις μας είναι κοντά στο 1,1 τρις σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Αποζημιώσεωνκοντά στα 600 δις σύμφωνα με τους Γάλλους ενώ το χρέος μας υπολογίζεται σήμερα στα 330 δις…

Του Γιάννη Ντάσκα

Keywords
Τυχαία Θέματα