«Μάστιγα» οι σπείρες διαρρηκτών- Συμβουλές για να μην… κλαίτε το αυτοκίνητό σας

Καθημερινά είναι πλέον τα κρούσματα «αρπαγής» ή παραβίασης οχημάτων, ενώ συχνές είναι και οι διαρρήξεις που σημειώνονται σε βάρος ανυποψίαστων κατόχων ΙΧ. Πριν από λίγες ημέρες, η αστυνομία εξάρθρωσε πολυμελή σπείρα στην Πελοπόννησο, που είχε διαπράξει περισσότερες από 250 κλοπές αυτοκινήτων.
Επίσης, στη Ρόδο, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί που είχαν διαρρήξει 88 (!) ΙΧ στο νησί! Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών Αρχών, τα περιστατικά είναι πια καθημερινά και πολλοί ιδιοκτήτες δεν υποβάλλουν καν μηνύσεις κατ’ αγνώστων, πιστεύοντας ότι «δεν θα βγάλουν άκρη»…
Ισως

έτσι εξηγείται το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2012 καταγράφηκαν λιγότερα περιστατικά κλοπής τροχοφόρων σε σχέση με το 2011. Πιο συγκεκριμένα, το 2012 το αστυνομικό δελτίο ανέφερε 11.145 κλοπές, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα 11.554.
Τον γύρο των social media έχει κάνει η συγκεκριμένη φωτογραφία που «ανέβασε» απηυδισμένη ιδιοκτήτρια αυτοκινήτου. Της είχαν σπάσει το τζάμι τόσες φορές, που στο τέλος αποφάσισε να αφήνει ξεκλείδωτες τις πόρτες


Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μειώθηκαν και οι εξιχνιάσεις των υποθέσεων. Περίπου 60 λιγότερα οχήματα εντοπίστηκαν το 2012 σε σχέση με το 2011. Στο ίδιο κλίμα κινούνται και τα στατιστικά από τις απόπειρες κλοπών και διαρρήξεων ΙΧ, αφού το 2012 σημειώθηκαν 1.769, ενώ το 2011 ο αριθμός έφτασε τις 1.712.
«Πρωταθλήτρια» στις διαρρήξεις αυτοκινήτων, ως αναμενόμενο, η Αττική όπου καταγράφηκαν 12.444 περιπτώσεις, ενώ αυξημένα είναι τα νούμερα και στη Θεσσαλονίκη με 3.050 τετελεσμένα περιστατικά το 2012, έναντι 2.889 τον προηγούμενο χρόνο. Οι διαρρήξεις πανελλαδικά έφτασαν τις 19.664.
Ανάμεσα στα θύματα είναι και πολλοί επώνυμοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Έλενα Παπαβασιλείου, Κώστα Καραφώτη, Χ. Σιανίδη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Στέλιο Λομβέρδο, Γιώργος Γκούμας
Συμβουλές για να μην… κλαίτε το αυτοκίνητο
1. Να έχετε πάντα τις πόρτες και το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας κλειδωμένα όταν οδηγείτε στην πόλη.
2. Μην αφήνετε ποτέ το όχημα με αναμμένη τη μηχανή και το κλειδί στην υποδοχή του, ακόμα και αν βγαίνετε για μερικά δευτερόλεπτα από αυτό. Πάντοτε να παίρνετε το κλειδί μαζί σας.
3. Να κλειδώνετε πάντα τις πόρτες, να κλείνετε τα παράθυρα και να ενεργοποιείτε το συναγερ?ό όταν σταθμεύετε το αυτοκίνητο κάπου. Τη μηχανή σας καλό είναι να την αφήνετε κάπου που θα της ρίχνετε καμιά ματιά σε συχνά διαστήματα.
4. Μην αφήνετε κανενός είδους αντικείμενα, χρήματα, πορτοφόλι, κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, τσάντες και τιμαλφή μέσα στο αυτοκίνητο. Ούτε καν αυτά που «θυμίζουν» τιμαλφή, π.χ. κάρτες από πρατήρια καυσίμων κ.λπ.
5. Αφαιρείτε την πρόσοψη του ραδιοφώνου και καθετί πολύτιμο όταν βγαίνετε από το αυτοκίνητό σας.
6. Μη φυλάσσετε τα εφεδρικά κλειδιά του οχήματος μέσα σ’ αυτό, αλλά σε άλλο, ασφαλέστερο μέρος.
7. Αν παρκάρετε το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό σας σε χώρο στάθμευσης (parking), να παίρνετε μαζί σας τα κλειδιά του. Μην αφήνετε στο όχημα στοιχεία δηλωτικά της ταυτότητάς σας.
8. Να αποφεύγετε να σταθμεύετε το όχημά σας σε ερημικά μέρη. Προτιμάτε τα πιο πολυσύχναστα «στέκια», που έχουν φως και κίνηση.
9. Αν έχετε ακινητοποιήσει το όχημά σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, να αποσυνδέετε την μπαταρία του.
10. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι το όχημά σας έχει παραβιαστεί ή κλαπεί καταγγείλετε αμέσως το γεγονός στην Αστυνομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα