Με «δάκτυλο» Μπερίσα οι αθλιότητες στην Πρεμετή

Παρά τη συντριβή του στις πρόσφατες εκλογές, ο «γιατρός» ελέγχει το βαθύ κράτος και ενεργοποιεί επικίνδυνα εθνικιστικά αντανακλαστικά. Η μειονότητα, θύμα των ακραίων που «ζουν και βασιλεύουν» στην ΑλβανίαΤου Γιάννη Βασιλακόπουλου

Οι ασκήσεις… μεγαλοϊδεατισμού που εξελίσσονται, τούτη την ώρα, στην Αλβανία έχοντας στο στόχαστρο την ελληνική μειονότητα του νότου και εκφράζονται δια των ωμοτήτων κατά ελληνορθόδοξων ναών, στέλνουν σήμα κινδύνου στην ευρύτερη περιοχή, αν δεν αποκλιμακωθούν άμεσα. Αυτές οι ωμότητες θα βρεθούν

σίγουρα στην κορυφή της ατζέντας τού προγραμματισμένου ταξιδιού τού αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, στα Τίρανα, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης της Αλβανίας, υπό τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού κόμματος Εντι Ράμα, τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη.

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, ακροβατούσαν πάντα σε μια λεπτή, κόκκινη γραμμή, ανάμεσα στις διαρκείς, όσο και μονομερείς, προσπάθειες (της Ελλάδας) για τη διατήρηση της καλής γειτονίας και τις εκρήξεις του αλβανικού εθνικισμού που, συχνά – πυκνά, περνάει από την ανιστόρητη θεωρία της «μεγάλης Αλβανίας» στον κοινωνικό αυτοματισμό των ακροτήτων, που εξυπηρετούν τις ενδοαλβανικές πολιτικές, οικονομικές και άλλες ισορροπίες.
Οι βανδαλισμοί στους ορθόδοξους ναούς στην Πρεμετή, συνιστούν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της προκλητικότητας των ακραίων αλβανικών στοιχείων, απέναντι στην ελληνική μειονότητα της γειτονικής χώρας. Τα χαμόγελα του Κώστα Καραμανλή με τον Σαλί Μπερίσα, στο Βουκουρέστι το 2007 και η επίφαση της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας, αλλά και τα αντίστοιχα του Γιώργου Παπανδρέου με το νικητή των πρόσφατων εκλογών Εντι Ράμα, λίγα χρόνια αργότερα, δεν ήταν, για την αλβανική πλευρά, παρά ένα περιτύλιγμα στις ασίγαστες επιθετικές διαθέσεις των Τιράνων, έναντι της ελληνικής μειονότητας –και όποτε τους δινόταν η ευκαιρία– και έναντι της ίδιας της Ελλάδας.
Αυτό έκανε κατά συρροή και ο ίδιος ο Μπερίσα, όταν έβαζε στον… χάρτη της Αλβανίας την… Πρέβεζα, αλλά και κάποιοι «πραιτοριανοί» των Τιράνων, που θέτουν το ψευδεπίγραφο θέμα της… «Τσαμουριάς».

Εκδίκηση

Διπλωματικές πηγές, αλλά και πολιτικοί αναλυτές, αποδίδουν στην πλευρά του Σαλί Μπερίσα τις πρόσφατες ακρότητες, σημειώνοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο θέλει να δείξει, πως χωρίς αυτόν δεν μπορεί να υπάρξει τάξη στην Αλβανία και να εκδικηθεί τον Εντι Ράμα, που κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές». Η αλήθεια είναι, πως η συνεχής όσο και προκλητική επίκληση από τις πιο συντηρητικές φωνές των Τυράννων, του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, μπορεί να βάλει σε μπελάδες, όχι μόνο την ευρωπαϊκή προοπτική της -ανέτοιμης για αυτήν την διαδρομή- γειτονικής χώρας- αλλά και να ανοίξει πολλά ακόμα και άκρως επικίνδυνα μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή.
Οσοι ξέρουν καλά το αλβανικό «ψηφιδωτό», κάνουν λόγο για μια χώρα που στις λίγες δεκαετίες της ιστορίας της, αναζητά ακόμη ενιαία εθνική συνείδηση, δημιουργώντας «εθνικιστικούς αυτοματισμούς» και επιχειρεί να λύσει τα χιλιάδες εσωτερικά της προβλήματα, που υποδαυλίζονται και από τις χαώδεις διαφορές των Γκέγκηδων και των Τόσκηδων, με μοχλό την κλιμακούμενη πολλές φορές επιθετικότητα κατά της Ελλάδος.
Το θέμα, όμως, είναι πιο πολύ πολύπλοκο, από όσο δείχνει σε πρώτη ανάγνωση.
Η πρόσφατη απόφαση για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, βάζει σε ένα ακόμα αναγκαστικό συνεταιρισμό τη χώρα μας και την Αλβανία, η οποία, όμως, δεν φαίνεται έτοιμη να κάνει το βήμα μπροστά, ξεχνώντας τα ιδεολογήματα του Χότζα. Αυτά δηλαδή, τα ιδεολογήματα, που με άνεση «κουβάλησε» στη διαδικασία ενός αμφισβητούμενου εκδημοκρατισμού, ο γιατρός του «πατερούλη» του αλβανικού απομονωτικού κομμουνιστικού μοντέλου, ως πρωθυπουργός και πρόεδρος της χώρας.
Τα εκατομμύρια των Αλβανών οικονομικών μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, χωρίς να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, περιγράφονται από πολλούς αναλυτές, ως ένας ακόμη βραχίονας του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού και κάποιο μέρος αυτών έχει παρασκηνιακή και αρκούντος ανθελληνική στάση, εξυπηρετώντας, κατά περίσταση, την ηγεσία των Τιράνων.
Τα ιερά σύμβολα της Ορθοδοξίας, που πετάχτηκαν σαν σακούλες με απορρίμματα από τον ορθόδοξο ναό της Πρεμετής για να αντικατασταθούν, όπως λένε στο «Π», πηγές της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας από μπιλιάρδα και φλιπεράκια, στέλνουν ένα μήνυμα διάθεσης ενός κομματιού της αλβανικής πολιτικής τάξης -αποτελούμενου κυρίως από τους Γκέγκηδες του βορρά- να εκθρέψει τα επικίνδυνα εθνικιστικά σύνδρομα, που κυκλοφορούν σε πλήθος στη γειτονική χώρα.

Αμφιβολίες για Ράμα

Την ώρα λοιπόν που ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αυτή η κατά γενική ομολογία βιβλική μορφή της Ορθοδοξίας, συστήνει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Εντι Ράμα, θεωρείται αμφίβολο αν θα μπορέσει να ελέγξει τις ακρότητες, που εξελίσσονται ή αν το «βαθύ» κράτος που ελέγχεται -ακόμη και παρά την εκλογική του συντριβή- από τον Μπερίσα και τους ακραίους εθνικιστές, θα ακυρώσει δια παντός όχι μόνο τα αλβανικά όνειρα για ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονίας με τις γύρω χώρες, με το να ονειρεύεται αλβανική επέκταση σε ολόκληρη τη χερσόνησο του Αίμου.

Περισσότερο πολιτικό ρεπορτάζ στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί
Keywords
Τυχαία Θέματα