Με τη σφραγίδα Σαμαρά και Λάτση το “εθνικό” deal

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΜΠΕ

Με τη βούλα του Αντώνη Σαμαρά και του Σπύρου Λάτση ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο πρώτος κύκλος των επίσημων συνομιλιών για την εξαγορά της Eurobank από την Εθνική Τράπεζα.
Ο Αλ. Τουρκολιάς και ο Ν. Νανόπουλος, συνεπικουρούμενοι από τους Γ. Ζανιά, Ν. Καραμούζη και ελάχιστο αριθμό στελεχών, κατάφεραν να βάλουν μπρος τις ουσιαστικές διαδικασίες θωράκισης του τραπεζικού συστήματος της

χώρας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξη της Α. Μέρκελ. Η καγκελάριος θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, έχοντας εμπράκτως πειστεί πως η κυβέρνηση Σαμαρά δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την αναστροφή του κλίματος και την αναμόρφωση της χώρας.
Μακριά από φήμες, κερδοσκοπικές ρεβεράντζες και διαρροές, όπως συνέβη στην περίπτωση των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της Εμπορικής από την Alpha που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και τίποτα δεν έχει κριθεί, οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank, τηρώντας απόλυτα τη συνθήκη της σιωπής, προχωρούν βήμα - βήμα προς τη μεγάλη συγχώνευση.
Οι πολιτικές διαστάσεις του deal αναδεικνύουν τη βούληση Σαμαρά για τη δημιουργία ισχυρού κρατικού χρηματοπιστωτικού πυλώνα, στον οποίο πιθανότατα θα ενταχθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΕΤΕ και Eurobank κατέχουν από 6%), ενδεχομένως δε και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στο νέο σχήμα, επικεφαλής διευθύνων σύμβουλος τίθεται ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς και πρόεδρος ο Γιώργος Ζανιάς, επίσης πρόεδρος της ΕΤΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα κατανεμηθούν αναλόγως της τελικής συμφωνίας που θα υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες (η Γ.Σ. της ΕΤΕ ορίστηκε για τις 30/10).
Η εξέλιξη, πάντως, πέρα από το ότι είναι ιστορική, αναδεικνύει την ικανότητα ενός μεγάλου παίκτη της αγοράς, που δεν είναι άλλος από τον Σπύρο Λάτση, ο οποίος ενώ μέχρι πρότινος άφηνε να… αιωρείται στην ατμόσφαιρα η εντύπωση πως εγκαταλείπει το επενδυτικό του ενδιαφέρον για την Ελλάδα, επέστρεψε ακαριαία και αποτελεσματικά την κατάλληλη στιγμή.

Η προσφορά
Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει ως αντάλλαγμα νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με νέα ονομαστική αξία 1 ευρώ ανά μετοχή, με σχέση 58 νέες μετοχές έναντι κάθε 100 μετοχών της Eurobank. «Εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank, οι νυν μέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν μέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα» σημειώνει η ΕΤΕ. Αναφέρει, επίσης, ότι οι μέτοχοι της Eurobank, που εκπροσωπούν συνολικά ποσοστό 43,6% του μετοχικού κεφαλαίου, έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν τις μετοχές τους στη δημόσια πρόταση. Παράλληλα,  προσθέτει πως η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ, με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012, ανέρχεται σε 1.922 εκατομμύρια ευρώ και αντίστοιχα της Eurobank ανέρχεται σε 603 εκατομμύρια ευρώ.
Σημαντικό είναι, επίσης, ότι όχι μόνο διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας, αλλά θα εμπεδωθεί σοβαρά το κλίμα εργασιακής ασφάλειας, αφού τον περασμένο μή

Keywords
Τυχαία Θέματα