ΣΟΚ! Αδήλωτα και χωρίς εμβολιασμό 3.000 παιδιά!

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΝΤΟΒΟΡΗ

Οι αριθμοί συγκλονίζουν! Τρεις χιλιάδες Ελληνόπουλα είναι ανεμβολίαστα και αδήλωτα! Το ξέρουμε ότι το χτύπημα της κρίσης είναι βαρύ, όμως, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο. Αρκεί μια επίσκεψη στο πολυιατρείο των «Γιατρών του Κόσμου» στο κέντρο της Αθήνας, στην Κουμουνδούρου, για να δούμε με τα μάτια μας ότι ακόμη και τα αυτονόητα, όπως το δικαίωμα στην περίθαλψη, ακόμα και για τα πιο αθώα πλάσματα, τα παιδιά, δεν είναι δεδομένα. Ούτε καν αυτό που είναι από τον νόμο υποχρεωτικό: ο εμβολιασμός.
Ο

λόγος; Δεν υπάρχουν λεφτά. Δεν υπάρχει δουλειά, άρα ούτε και ασφάλιση για τους γονείς που δεν είναι σε θέση πλέον να προσφέρουν ούτε την ελάχιστη ιατρική περίθαλψη στα τέκνα τους, ούτε καν να τα εμβολιάσουν. Οι «Γιατροί του Κόσμου», Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην οποία το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό δουλεύει εθελοντικά, προσπαθούν να βοηθήσουν προσφέροντας τις υπηρεσίες τους. Γιατί χιλιάδες Ελληνόπουλα είναι ανασφάλιστα.
«Περίπου 3.000 Ελληνόπουλα εμβολιάσαμε το τρέχον έτος» μας αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Γιατρών του Κόσμου, ο παιδοδοντίατρος Νικήτας Κανάκης. Και μαζί τους και χιλιάδες άλλα παιδιά «κάθε φυλής και κάθε χρώματος», γιατί όπως τονίζει ο επιστημονικά υπεύθυνος του ανοιχτού πολυιατρείου των «Γιατρών του Κόσμου», ιατρός χειρουργός, Γιώργος Κασσάρας «όπου υπάρχουν άνθρωποι, είναι το σύνθημά μας και αυτό κάνουμε πράξη».
Όμως, υπάρχει και μια άλλη συνέπεια της κρίσης που είναι εξίσου δραματική, αλλά και επικίνδυνη. Όπως μας λέει ο κ. Κανάκης «σε περιφερειακά νοσοκομεία, δεν δίνουν το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού στις μητέρες που δεν έχουν να πληρώσουν και φεύγουν μόνες τους νύχτα μαζί με το παιδί από το νοσοκομείο».
Δημιουργείται έτσι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών που δεν έχουν κανένα χαρτί. Παιδιά, τα οποία για το επίσημο κράτος δεν υπάρχουν, τόσο Ελληνόπουλα όσο και παιδιά μεταναστών. Απάνθρωπο και για τις μητέρες και για τα παιδιά, που αποκλείονται από την ασφάλιση και την ιατρική περίθαλψη. Επικίνδυνο, γιατί τα νοσοκομεία θα πρέπει να ενημερώνουν το επίσημο κράτος για το ποιος γεννιέται. Να το γνωρίζουν οι κρατικές υπηρεσίες.
Ακόμη πιο επικίνδυνο για τους μετανάστες, γιατί κανένας δεν γνωρίζει ότι υπάρχει αυτό το παιδί. «Σήμερα, αν ρωτήσεις οποιονδήποτε επίσημο, ακόμη και αν έχει την καλή θέληση, δεν είναι σε θέση να σου απαντήσει πόσα παιδιά έχουμε στην Αθήνα. Δεν ξέρουμε» μας λέει ο Νικ. Κανάκης. «Αυτό είναι ένα θέμα. Γιατί είναι πρώτη ύλη για διάφορα άλλα πράγματα» συμπληρώνει.

Δραματική αύξηση Ελλήνων στα πολυιατρεία
Πράξεις και όχι λόγια σε μια συγκυρία στην οποία η κρίση έφερε ανατροπές τέτοιου μεγέθους που ακόμη και συμπολίτες μας, που δεν θα το φανταζόμασταν, άνθρωποι της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση. Ο αριθμός των Ελλήνων που απευθύνεται στα πολυιατρεία των «Γιατρών του Κόσμου» έχει αυξηθεί δραματικά.
Τα στοιχεία που παραθέτουν οι επικεφαλής του κέντρου για τα τέσσερα πολυιατρεία της χώρας, τα οποία

Keywords
Τυχαία Θέματα