Μειώνεται ο ΦΠΑ

Μια από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης φαίνεται πως θα είναι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προωθεί υπουργική απόφαση που θα ρίχνει το συντελεστή από το 23 στο 13%.
Η αλλαγή θα γίνει με υπουργική απόφαση γιατί η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσω νομοσχεδίου θα είναι χρονοβόρα και θα καθυστερήσει την εφαρμογή του μέτρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτο στάδιο η μείωση του υψηλού ΦΠΑ

θα γίνει με υπουργική απόφαση καθώς η κατάρτιση και η ψήφιση μιας νομοθετικής ρύθμισης τώρα θα καθυστερήσει την εφαρμογή του μέτρου. Ακολούθως θα καταρτιστεί και η νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει επίσης τη μείωση του μεσαίου συντελεστή από το 13% στο 9% στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% που αφορά ειδικά τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Συνέπεια αυτής της ενέργειας θα είναι η άμεση μείωση τιμών σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη που καταναλώνονται σε χώρους μαζικής εστίασης.
Μη ξεχνάμε όμως ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα που καταφθάνει την επόμενη εβδομάδα.
Στο ΥΠΟΙΚ, βέβαια, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το μέτρο θα υλοποιηθεί αφού η αύξηση του ΦΠΑ είχε ως αποτέλεσμα να πέσει ο τζίρος των καταστημάτων και να αυξηθεί κατά κόρον η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων.
Η πτώση του τζίρου κυμαίνεται από 50% έως 70% στα εστιατόρια, ενώ μείωση 30% έως 40% παρουσιάζουν και οι διανομές κατ’ οίκον.

Keywords
Τυχαία Θέματα