Μείωση των τιμών στα παιδικά εμβόλια ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Τον κίνδυνο να μην υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού των παιδιών στις φτωχές χώρες εξαιτίας του υψηλού κόστους των νέων εμβολίων, επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης για τα Εμβόλια που φιλοξενείται από το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, τον Μπιλ Γκέιτς και το Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, στις 24 και 25 Απριλίου.

Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, απαιτείται άμεση δράση για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη

του κόστους των παιδικών εμβολίων, που έχει αυξηθεί κατά 2.700% την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο εμβολιασμός ενός παιδιού κατά της ιλαράς κοστίζει 0,25 δολάρια ενώ η προστασία ενός παιδιού από τον πνευμονόκοκκο κοστίζει, στην καλύτερη περίπτωση, 21 δολάρια.

«Η έλλειψη διαφάνειας από τις εταιρείες σχετικά με το κόστος παραγωγής των εμβολίων και η έμφαση που δίνεται στο κέρδος παρά στη διασφάλιση προσιτών εμβολίων για τις φτωχές χώρες αποτελούν τη ρίζα του προβλήματος», επισημαίνεται.

Τέλος οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σημειώνουν πως, οι δωρεές εταιρειών δεν αποτελούν μια βιώσιμη, μακροχρόνια λύση για την οργάνωση και ζητούν από τη Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI) να διαθέσει εμβόλια σε μειωμένες τιμές σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν συχνά μεγαλύτερη δυνατότητα εμβολιασμού σε κατάσταση κρίσης

Keywords
Τυχαία Θέματα