Μια «φιλία αιώνων» μπαίνει στη… ρώσικη ρουλέτα!

Του ΠΑΡΙ ΚΟΥΡΤΖΙΔΗ

Πλήθος ερωτημάτων προκαλούν οι συναντήσεις τόσο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όσο και αυτή του διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, με εκπροσώπους της αζέρικης εταιρείας, η οποία εξυπηρετεί αμερικανικά (πολιτικό-οικονομικά) και τουρκικά (γεωπολιτικά) συμφέροντα.
Το γεγονός ότι στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ελληνορωσικού επιμελητηρίου, όπου για λογαριασμό

της ελληνικής κυβέρνησης επρόκειτο να παραστεί ο εκπρόσωπός της, Σίμος Κεδίκογλου, τελικά αυτός δεν παρέστη, παρότι λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης είχε τηλεφωνήσει πως απλώς θα καθυστερήσει, δεν πέρασε απαρατήρητο από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.
Μάλιστα, οι πληροφορίες του «Π» λένε ότι οι Ρώσοι συσχετίζουν και τη μεγάλη καθυστέρηση που είχε κατά την προσέλευσή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος φτάνοντας έκανε μία γενικόλογη τοποθέτηση και αποχώρησε βιαστικά, αμέσως μόλις έβγαλε και την εθιμοτυπική φωτογραφία, η οποία δεν είδε πουθενά το φως της δημοσιότητας…
Την ίδια ώρα, πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν την άποψη ότι οι κ. Σαμαράς και Τσίπρας βρίσκονται σε μυστικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ζητώντας τη στήριξή τους. Ο μεν πρώτος για τη διατήρησή του στην εξουσία, ο δε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την άνοδό του σε αυτή το συντομότερο δυνατό, παράλληλα με την επίλυση του προβλήματος σχετικά με το ελληνικό χρέος, προσφέροντας αμφότεροι ως αντάλλαγμα στην Ουάσιγκτον την ευθυγράμμισή τους σε μείζονα εθνικά θέματα, που καθορίζουν την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, εξυπηρετώντας έτσι τα άμεσα και έμμεσα γεωπολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εξάλλου, δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Ανδριανόπουλος, ως εκπρόσωπος των Αζέρων στην Ελλάδα, το προαναφερόμενο «γεύμα εργασία» με τον κ. Νίκο Παππά (διευθυντή του κ. Τσίπρα) το είχε αμέσως μόλις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε από την Αμερική. Όπως, επίσης, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι στο περιθώριο της υπογραφής για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) υπήρξε θερμό τετ α τετ μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, με τον Αζέρο ομόλογό του.
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιμένει στην ανάπτυξη στενών επαφών με τις ΗΠΑ, καθώς σε συνθήκες άκρας μυστικότητας την εβδομάδα που μας πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Αμερικανό βοηθό υπ. Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν, με τον οποίο είχε συναντηθεί και κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Η δεύτερη αυτή συνάντηση, μέσα σε λίγες ημέρες, αποτελεί ένα καίριο ερώτημα ως προς τη σκοπιμότητα της στενής επαφής που πλέον έχει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Αμερικάνους.

«Προτιμήστε τους Αζέρους»
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του «Π», η προτροπή των Αμερικανών είναι οι Αζέροι να προτιμηθούν για την εξαγορά των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και παράλληλα η Ελλάδα να αρχίσει έρευνες για ενεργειακό ορυκτό πλούτο σε περιοχές που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από τους Τούρκους, όπως στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, με την κάλυψη των ΗΠΑ. Έγκυρες πηγές εκτιμούν ότι στον κύκλο των συνεργατών του κ. Τσίπρα, οι αμερικανικές προτροπές δεν ακούγονται αρνητικά. Σε καμία όμως περίπτωση, δεν υπάρχει κάποια σχετική προετοιμασία στην Κουμουνδούρου σχετικά με τη θέση που θα τηρήσει, τελικά, η αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαρο το τι θα πράξει και η κυβερνητική πλευρά του κ. Σαμαρά.
Εντούτοις, οι Ρώσοι είναι βέβαιο ότι ανησυχούν βάσιμα, καθώς έχουν ενοχληθεί σφόδρα τόσο από την αναβολή της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα όσο και από το ότι ούτε ο αρχηγός της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ακόμη φιξάρει το δικό του ταξίδι στη Ρωσία.
Αντιθέτως, οι δύο ηγέτες των μεγαλύτερων πόλων εξουσίας στην Ελλάδα έχουν δεχθεί πολλάκις τους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν.
Οι δε φήμες που κυκλοφόρησαν περί απόσυρσης του ενός από τους δύο ρωσικούς κολοσσούς από τον διαγωνισμό για τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ήταν αυτές που υποχρέωσαν παράγοντες της ρωσικής εταιρείας Negusneft (Όμιλος Sintez) όχι μόνο να υπερτονίσουν ότι το ενδιαφέρον τους εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά και να δημοσιοποιήσουν την προσφορά-μαμούθ που έχουν καταθέσει περίπου έναν μήνα πριν από το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα