Μίκης Θεοδωράκης: «Είστε τυχεροί γιατί είμαι νεκρός πολιτικά»

Νέα παρέμβαση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης με αφορμή τη σύλληψη των μελών της Χρυσής Αυγής. Πριν από λίγες ημέρες άλλωστε είχε ζητήσει σε κείμενο – καταπέλτη να «κοπεί το χέρι των δολοφόνων».

Αυτή τη φορά ο μουσικοσυνθέτης «ξέσπασε» μέσα στο Ηρώδειο,

κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Έλληνες του Κόσμου».
Θολή η φωνή από το πέρασμα του χρόνου, διαυγές όμως το μήνυμα διαρκούς εγρήγορσης για τη Δημοκρατία.

Σύμφωνα μετο ΕΘΝΟΣ.gr, είπε: «Είστε τυχεροί γιατί πολιτικά είμαι ‘νεκρός’ και δεν μπορώ να μιλήσω.

Αλλά, μέσα στο ‘σκοτάδι’ που βρίσκομαι, θέλω να σας πω ότι αηδιάζω, ντρέπομαι γιατί περίμεναν να σκοτωθεί ένα παλληκάρι για να ξυπνήσουν όλοι αυτοί εκεί ψηλά. Όχι 20 – 30, και 100 χρυσαυγίτες να πάνε φυλακή, το παιδί δεν ανασταίνεται. Και θέλω να ξέρω:
Ξαφνικά βρέθηκε αυτή η οργάνωση, το κόμμα να είναι εγκληματικό; Δεν ήξεραν όλοι αυτοί, και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, οι βουλευτές, ότι στενάζει η κοινωνία κάτω; Ένας γιατρός είπε ‘είχαμε 1.000 μαχαιρώματα’. Ένας Πακιστανός είπε ‘στη Νίκαια είχαμε 800 μαχαιρώματα’.

Αυτά δεν τα ήξεραν αυτοί και δεχόνταν να μπαίνουν στη Βουλή μέσα, σε αυτό το Ναό της Δημοκρατίας, με αυτά τα καθάρματα; Ξαναμπαίνω πάλι στον ‘τάφο’ μου..»

Το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός «Ελληνες του Κόσμου» που πραγματοποιείτο εδώ και 23 ολόκληρα χρόνια στο «ξωκλήσι της ξενιτιάς» (στον Αι Γιάννη των Μακρισίων Ολυμπίας) μεταφέρθηκε το Σάββατο και στο Ηρώδειο, με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων.

Στη φετινή γιορτή τιμήθηκαν οι «Ελληνες του κόσμου», σημαντικοί άνθρωποι που ταξίδεψαν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της απ’ άκρη σ’ άκρη της Γης.

Μεταξύ αυτών οι Θόδωρος Αγγελόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Νίκος Καζαντζάκης, Μιχάλης Κακογιάννης, Μαρία Κάλλας, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Μελίνα Μερκούρη, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Διονύσιος Σολωμός, Βασίλης Βασιλικός, Κώστας Γαβράς, Μίκης Θεοδωράκης, Νανά Μούσχουρη, Βαγγέλης Παπαθανασίου κ.ά.

Keywords
Τυχαία Θέματα