Μυθιστόρημα για την απόσταση ζωής – θανάτου

Ένα νέο μυθιστόρημα κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, το οποίο ουσιαστικά πρόκειται για ένα ταξίδι- μήνυμα υπέρ της αλληλεγγύης, της αγάπης, της ελπίδας, της συγχώρεσης, της λύτρωσης.

«Το απίστευτο προσκύνημα του Χάρολντ Φράϊ», από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, γραμμένο από τη Βρετανίδα θεατρική συγγραφέα Ρέιτσελ Τζόις, αφηγείται για τη διαδρομή ενός ανθρώπου από τη μια άκρη της Βρετανίας στην άλλη άκρη για να σώσει μια γυναίκα που πεθαίνει από καρκίνο. Αποτελεί ένα μαραθώνιο όχι μόνο

επί του εδάφους, αλλά και εντός της ψυχής, αντιστοιχεί σε μια πορεία εμπειριών και ισοδυναμεί με ένα δρόμο αυτογνωσίας.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σήμερα, όπου Χάρολντ Φράι, ένας συνταξιούχος υπεύθυνος πωλήσεων ζυθοποιίας, ενώ παίρνει ήρεμα το πρωινό του στο σπίτι στο Κίγκσμπριτζ, Σάουθ Χαμς, η γυναίκα του Μορίν σταματάει την ηλεκτρική σκούπα για να του φέρνει ένα γράμμα που μόλις άφησε ο ταχυδρόμος. Το ανοίγει και με έκπληξη διαπιστώνει ότι είναι από μια ξεχασμένη συνάδελφό του στη δουλειά , την ευσυνείδητη λογίστρια Κουίνι Χενεσί, που βρίσκεται στο Άσυλο Ανιάτων Σαιντ Μπερναντίν. Του γράφει για να τον αποχαιρετίσει από τη ζωή. Η γυναίκα του εκφράζει απλώς τη λύπη της και συνεχίζει να καθαρίζει το δωμάτιο του γιου τους Ντέιβιντ και ειδικά τη φωτογραφία με την φοιτητική τήβεννο , αλλά εκείνος έχει συγκλονισθεί. Επί είκοσι χρόνια δεν την είχε συναντήσει. Και τώρα… Αφού μένει για ώρα ασάλευτος, επιχειρεί να γράψει μια απάντηση παρηγοριάς.

Όμως δεν τον ικανοποιούν οι τυπικότητες. Βγαίνει στο δρόμο και ένα κορίτσι σε βενζινάδικο- φαστ φουντ, όπου σταματάει για πρόχειρο φαγητό, τον εντυπωσιάζει όταν του λέει πως με αφορμή την περίπτωση μιας θείας της, κατάληξε στο συμπέρασμα πως ο άνθρωπος πρέπει να βλέπει τα πάντα θετικά, ακόμη και αν δεν πιστεύει σε θρησκείες. Θρησκεία είναι η ελπίδα! Αυτό ήταν! Το πήρε απόφαση! Τηλεφωνεί στην υπεύθυνη του Ασύλου Ανιάτων να ενημερώσει την παλαιά συνάδελφό του ότι πρέπει να κρατηθεί στη ζωή, γιατί ξεκινάει με τα πόδια και φθάνοντας θα τα σώσει.

Από κει και πέρα, ξεκινάει το περπάτημα χωρίς ιδιαίτερες προετοιμασίες. Στο δρόμο μπαίνει σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο και ανακοινώνει την απόφασή του στην εμβρόντητη σύζυγό του: «Εγώ θα περπατάω και εκείνη θα συνεχίσει να ζει». Και όντως. Αυτός, που τη μόνη διαδρομή που έκανε ήταν μέχρι το αυτοκίνητό του.

Ένα βιβλίο για την απόσταση θανάτου και ζωής. Και αντιστρόφως.

ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα