Νέο «όχι» Μπερσάνι στον Μπερλουσκόνι

Την αντίθεσή του σε μια λύση συγκυβέρνησης με την κεντροδεξιά επανέλαβε το Σάββατο ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς, Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, στο πλαίσιο συγκέντρωσης «κατά της φτώχειας και για μια κυβέρνηση πραγματικής αλλαγής», που οργανώθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα στην περιφερειακή συνοικία Κορβιάλε της Ρώμης.

«Πρέπει να εξηγήσουμε για ποιο λόγο δεν θέλουμε την κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής: διότι δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα της

χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερσάνι.

«Δεν πρόκειται να ενδώσω στις πιέσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι», προσέθεσε ο γραμματέας των Δημοκρατικών, ο οποίος, στην συνέχεια, κατηγόρησε την ιταλική κεντροδεξιά ότι «αναφέρεται, τώρα, στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η κρίση, ενώ επί χρόνια επέμενε ότι τα εστιατόρια ήταν γεμάτα και όλα πήγαιναν μια χαρά».

Τα σχόλια του κ. Μπερσάνι ήλθαν μία ημέρα αφότου ο Καβαλιέρε δήλωσε ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο υποστήριξης ενός υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα επιλέξει η κεντροαριστερά, με την προϋπόθεση ότι οι αντίπαλοί του θα δεχθούν να σχηματίσουν μία κυβέρνηση συνεργασίας μαζί με την κεντροδεξιά.

Οι προεδρικές εκλογές στην Ιταλία, οποίες ξεκινούν στις 18 Απριλίου, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθότι ο απερχόμενος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δεν έχει πια το έρεισμα να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές. Ο κ. Μπερλουσκόνι έχει ζητήσει επιστροφή στις κάλπες εάν δεν είναι δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό του μέλλον, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς υπογράμμισε: «το έχω πει, πλέον, και στα κινέζικα, ότι θα παραμείνω στο προσκήνιο μόνον αν είμαι χρήσιμος. Διαφορετικά, αν κριθεί ότι αποτελώ εμπόδιο, θα κάνω βήμα πίσω».

Αναφερόμενος, τέλος, στον Μπέπε Γκρίλο, ο κ. Μπερσάνι δήλωσε με νόημα ότι «η αλαζονική στάση ταπεινώνει μόνον όποιον την υιοθετεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα