Νέο Σύνταγμα για την Αίγυπτο

Η συνέλευση που καταρτίζει το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου ψήφισε για τη διατήρηση των αρχών της σαρίας σαν βασική πηγή της νομοθεσίας της χώρας, μετά από μεγάλη διαμάχη μεταξύ των σκληροπυρηνικών σαλαφιστών ισλαμιστών και των φιλελεύθερων.

Να τονιστεί ότι στη Συνέλευση και στην Άνω Βουλή κυριαρχούν οι ισλαμιστές. Η ψηφοφορία ξεκίνησε το απόγευμα

της Πέμπτης και κάθε άρθρο για να υπερψηφιστεί χρειάζεται το 67% των ψήφων.

Ένα από τα άρθρα ορίζει ότι το κράτος θα προστατεύει «την αληθινή φύση της αιγυπτιακής οικογένειας και θα προάγει τα ήθη και τις αξίες της». Ακόμα, κανένα άρθρο του προσχεδίου δεν αναφέρει την ισότητα των δύο φύλων λόγω διαφωνιών στη διατύπωση.

Επιπλέον, το νέο Σύνταγμα απαγορεύει σε ανώτερα στελέχη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μουμπάρακ, το οποίο έχει διαλυθεί, να πάρουν μέρος στις τοπικές ή τις βουλευτικές εκλογές επί 10 χρόνια. Έτσι, βάσει της διάταξης αποκλείονται από τις εκλογές 1.600 με 1.800 πολιτικοί!

Το νέο Σύνταγμα θα αντικαταστήσει εκείνο που ίσχυε υπό τον Μουμπάρακ και είχε συνταχθεί το 1971, η ισχύς του οποίου είχε ανασταλεί μετά την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου, με το στρατό να αναλαμβάνει την εξουσία της Αιγύπτου για 16 μήνες.

Τέλος, ο πρόεδρος Μόρσι θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα λόγω των αναταραχών που προκλήθηκαν, μετά την απόφασή του να παραχωρήσει στον εαυτό του υπερεξουσίες.

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα