Νικηφόρος Βρεττάκος: Ποίηση και Ιστορία

Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή θα γιορτάσει η Αθήνα με ένα διήμερο συνέδριο στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη-Κτίριο Πειραιώς (Πειραιώς 138), την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Νοεμβρίου.

 Το συνέδριο «Νικηφόρος Βρεττάκος: Ποίηση και Ιστορία» για τον εορτασμό του Έτους Νικηφόρος Βρεττάκος 2012 θα περιλαμβάνει τρεις θεματικούς άξονες: «Μαρτυρίες για τον Νικηφόρο Βρεττάκο», «Το λογοτεχνικό έργο» και  «Η συνάντηση της λογοτεχνίας με την ιστορία

και την ιδεολογία». Μέσα από αυτούς τους άξονες, στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει τον άνθρωπο και δημιουργό Βρεττάκο.

Παλιοί συνοδοιπόροι, φίλοι και ομότεχνοι θα δώσουν τις δικές τους μαρτυρίες για τον άνθρωπο ενώ κριτικοί και μελετητές θα συζητήσουν για την ποιητική του, το βάρος της ιδεολογίας στο έργο του, τη συνομιλία του με την Ιστορία και την θέση του στον κανόνα της νεοελληνικής γραμματείας.

Θα μιλήσουν: Γιώργος Ανδρειωμένος, Δημήτρης Βλαχοδήμος, Κώστας Βρεττάκος, Αγγέλα Γιώτη, Κωστής Δανόπουλος, Aλέξης Ζήρας, Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, Δημήτρης Κόκορης, Ντέιβιντ Κόνολι, Αθηνά Κωστάκη-Βεζύρογλου, Δώρα Μέντη, Χριστίνα Ντουνιά, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Τίτος Πατρίκιος, Βιτσέντζο Ρότολο, Βασίλης Ρούβαλης, Ελένη Τζινιέρη-Τζανετάκου, Λίζυ Τσιριμώκου, Έλλη Φιλοκύπρου, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού - Γενική Γραμματεία Πολιτισμού.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξουν ο πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Θανάσης Βαλτινός και ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού Κώστας Τζαβάρας.

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, από τις 8.30 μ.μ. ως τις 10.00 μ.μ., θα προβληθεί η βιογραφική ταινία «Περιουσιακά στοιχεία» της Αθανασίας Δρακοπούλου.  

Οι εκδηλώσεις για το Ετος Βρεττάκου θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο, με την έκδοση λευκώματος σε συνεργασία του ΕΚΕΒΙ με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Θα περιλαμβάνει εκτενές εργοβιογραφικό χρονολόγιο, κείμενα, ομιλίες, ανθολογημένα ποιήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του ποιητή και πλήρη βιβλιογραφία. Την έκδοση θα συνοδεύει ένθετη σειρά 10 γραμματοσήμων με τη μορφή του Νικηφόρου Βρεττάκου.Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα