Νότης Μηταράκης: «Καταλύτης για την ανάπτυξη η περιουσία του δημοσίου»

Στον Σπύρο Παπαδάκη

Οταν έπαιρνε την απόφαση να εγκαταλείψει την Ευρώπη, κατόπιν των «φιλικών» πιέσεων του Αντώνη Σαμαρά, ήξερε ότι μόνο εύκολη δεν θα ήταν η δουλειά του. Ολες οι θέσεις ευθύνης που του έχει αναθέσει, από το κόμμα μέχρι και την κυβέρνηση, είναι «ηλεκτρικές καρέκλες». Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να του αναθέτει δύσκολες, σε αρκετές περιπτώσεις, αποστολές. Δεν είναι τυχαίο ότι το «Π» τον εντόπισε στην Κίνα όπου προετοίμαζε το οικονομικό σκέλος της επικείμενης επίσκεψης Σαμαρά.

Τι αναμένετε από το ταξίδι στην Κίνα;

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η Κίνα πέρα από το μεγάλο μέγεθός της αποτελεί σήμερα μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομική υπερδύναμη που προσπαθεί δυναμικά να αποκτήσει έναν πιο εξωστρεφή χαρακτήρα στοχεύοντας άμεσα τις μεγάλες διεθνείς αγορές. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, οι στόχοι μας ταυτίζονται απολύτως, αφού η Ελλάδα, μετά και την επιτυχία της COSCO στον Πειραιά, αποτελεί μια από τις βασικότερες πύλες εισόδου στην Ευρώπη και παράλληλα προσπαθεί να προσεγγίσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειώσω για ακόμα μια φορά ότι βασική μας επιδίωξη είναι η στήριξη και η ανάδειξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων ως κύριου μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, βλέπουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και θέλω να είναι σαφές ότι η προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση των εξαγωγών είναι μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία που δεν επιτυγχάνεται άμεσα, ενώ παράλληλα σχετίζεται άμεσα με αρκετούς άλλους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να καταστεί σαφές ότι η λογική της κυβέρνησης δεν είναι σε καμία περίπτωση η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης για την προσέλκυση των επενδύσεων;

Πριν από λίγες εβδομάδες ψηφίστηκε από τη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Εχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε για να πείσουμε τους επενδυτές και στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο ότι η Ελλάδα αλλάζει. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι πολλές χώρες –την ίδια στιγμή με την Ελλάδα– διεκδικούν την προσέλκυση επενδύσεων. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αποκρατικοποιήσεις. Οσο εμείς αλλάζουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, κάνοντάς το πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα, την ίδια πρακτική ακολουθούν και άλλες όμορες χώρες. Εχουμε έναν πολύ μεγάλο ανταγωνισμό απέναντί μας.

Υλοποιήθηκε το πρώτο κύμα των αποκρατικοποιήσεων με αιχμή τον ΟΠΑΠ. Ποιος είναι ο σχεδιασμός των προσεχών κινήσεων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων;

Κατ’ αρχάς, οι αποκρατικοποιήσεις δεν έχουν μόνο ταμειακό χαρακτήρα. Εχουν μια αναπτυξιακή διάσταση. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιηθεί η δημόσια περιουσία ως καταλύτης ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή προχωρούμε άμεσα τις διαδικασίες για το νέο λιμάνι της κρουαζιέρας στην Αττική, όπως επίσης και για τον διαγωνισμό του Ελληνικού. Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές που είχαν προεπιλεγεί παραμένουν ενεργοί στον διαγωνισμό.

Για εσάς μεταρρυθμίσεις σημαίνουν μόνο οι αποκρατικοποιήσεις; Και το ρωτάω αυτό γιατί θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η Ελλάδα που βλέπετε στην άκρη του τούνελ στο οποίο σήμερα βρισκόμαστε…

Στην άκρη του τούνελ, βλέπω μια Ελλάδα πιο εξωστρεφή, πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα, που θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της και το δαιμόνιο του Ελληνα. Η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχει κανείς πλέον που να θέλει να χρηματοδοτεί τα ελλείμματά μας. Πρέπει λοιπόν –και μπορούμε να το κάνουμε– να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις.

Μέχρι να φτάσουμε στην ανάπτυξη, πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση στην κοινωνία;

Η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια ανοχής της. Το 2013 θα είναι μια μεταβατική χρονιά. Θα έχουμε κάποιες αρνητικές εξελίξεις, αλλά θα έχουμε για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια και θετικές. Είναι πάρα πολύ σημαντικό στο τέλος του χρόνου να έχουμε καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα. Ηδη, από το πρώτο τρίμηνο του 2013 κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση. Αν τα καταφέρουμε, θα μπορέσουμε από το 2014 να πάρουμε τα πρώτα μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων.

Ενόψει ανασχηματισμού έχουν ακουστεί πολλά γύρω από το όνομά σας. Εσείς έχετε μείνει ικανοποιημένος από τη δεκάμηνη παρουσία σας στο υπουργείο;

Η κυβέρνηση πρέπει να επιλύσει συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών, δρώντας ταυτόχρονα γρήγορα και σωστά. Από εκεί και πέρα κρινόμαστε όλοι μας. Σε πρώτο χρόνο από τον πρωθυπουργό και σε δεύτερο από τον λαό, που είναι και ο υπέρτατος κριτής.

Εσείς που ζείτε την κυβέρνηση εκ των έσω, από τι θεωρείτε ότι πάσχει; Τι θα αλλάζατε;

Σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον, θεωρώ ότι η κυβέρνηση κάνει πραγματικά μια πολύ σοβαρή και σημαντική προσπάθεια. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Αυτό που έχει σημασία, όμως, σήμερα είναι ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, την ευθύνη για τη λειτουργία της κυβέρνησης την έχει αποκλειστικά και μόνο ο πρωθυπουργός. Για να το πω ακόμα πιο απλά, εγώ προσωπικά είμαι μεταξύ αυτών που κρίνονται και όχι αυτών που κρίνουν.

Πόσο σας ενοχλεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ; Δυσκολεύει το έργο σας, ειδικά στο εξωτερικό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δυσκολεύει εμάς. Την προσπάθεια της χώρας να σταθεί στα πόδια της δυσκολεύει. Δεν συμβάλλει στην εμπέδωση ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος ούτε στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να ξεπεράσει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και εκσυγχρονίζοντας τις δομές της. Δυστυχώς, δεν εννοεί να καταλάβει ότι δεν είμαστε μόνοι μας στο κυνήγι των επενδύσεων. Οι πολίτες που μας παρακολουθούν έχουν και γνώση και κρίση. Αυτή η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι επιζήμια για την ίδια.

Πιστεύετε ότι μία αυτόνομη κυβέρνηση, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα απ’ ό,τι η τρικομματική;

Σημασία δεν έχει τι πιστεύει ο καθένας από εμάς. Σημασία έχει ότι η τρικομματική κυβέρνηση στάθηκε όρθια, κατάφερε να βάλει σε δεύτερη μοίρα τις όποιες πολιτικές διαφορές, πέρασε πολλούς και δύσκολους σκοπέλους και έχει τη δυνατότητα να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση. Να δώσει αυτό που όλοι, αλλά κυρίως οι νέοι, περιμένουν και αξίζουν. Πραγματική ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα