«Ο νέος πρόεδρος ενώνει τους πολίτες»

Στον Γιάννη Βασιλακόπουλο

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και απόλυτο φαβορί για τη διαδοχή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία του κόμματος, εφόσον, όπως όλα δείχνουν, ο ηγέτης της Κυπριακής Κεντροδεξιάς είναι ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου της Λευκωσίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, απαντά σήμερα αποκλειστικά στο «Π» σε δυο κομβικά ερωτήματα για την επόμενη μέρα στη Μεγαλόνησο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης

στρέφει τα πυρά του στην πολιτική του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας πως είναι ώρα να ειπωθούν σκληρές αλήθειες. Παράλληλα, στέλνει ένα μήνυμα που καλό θα ήταν να έχει αποδέκτες και στην Αθήνα: «Μέσα από αξιόπιστη έρευνα πρέπει να διασφαλιστεί το αναγκαίο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού όμως πρώτα διασαφηνιστεί το ποσό των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες, γιατί θεωρούμε το ποσό που διέρρευσε στον Τύπο ως υπερβολικό». Πράγμα που πρακτικά σημαίνει πως η πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου πρώτα θα πιστοποιήσει πόσα λεφτά χρειάζεται και μετά θα δεσμευτεί έναντι οποιουδήποτε… Κάτι που εδώ δεν φαίνεται να έγινε από όσους έβαλαν τη χώρα στο μνημόνιο…
Ο κ. Α. Νεοφύτου δίνει έμφαση στη φράση «Ενώνοντας Δυνάμεις», επαναλαμβάνοντας τη διακηρυγμένη πρόθεση του Νίκου Αναστασιάδη για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Τι αλλάζει στην Κύπρο, εάν οι πολίτες σήμερα εκλέξουν τον Νίκο Αναστασιάδη στο προεδρικό αξίωμα;
Εάν οι πολίτες τιμήσουν τον Νίκο Αναστασιάδη με την ψήφο τους και τον εκλέξουν στο ανώτατο αξίωμα της Δημοκρατίας, τότε η Κύπρος από τις 24 Φεβρουαρίου θα γυρίσει σελίδα και θα αφήσει πίσω της ιδεοληψίες του παρελθόντος και παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Οι πολίτες στις 24 Φεβρουαρίου με την υπερψήφιση του Νίκου Αναστασιάδη στο ανώτατο αξίωμα της Δημοκρατίας θα θέσουν τέλος στις καταστροφικές πολιτικές του ΑΚΕΛ και του απερχόμενου Προέδρου Χριστόφια, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα μας σε οικονομικά αδιέξοδα. Στις 24 Φεβρουαρίου, ενώνοντας δυνάμεις, θα είμαστε σε θέση να δώσουμε ξανά ελπίδα στους πολίτες για ένα καλύτερο αύριο και να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας, δίνοντας κίνητρα και εκσυγχρονίζοντας το κράτος, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και βάζοντας τέρμα στις πρακτικές που οδήγησαν τους Κύπριους πολίτες στην εξαθλίωση, στην ανεργία και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Πώς θα διαχειριστεί το θέμα του μνημονίου η νέα κυπριακή κυβέρνηση;
Το μνημόνιο συναντίληψης με την τρόικα έχει ήδη συμφωνηθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση και σημαντικές πρόνοιες που περιλαμβάνονται σε αυτό έχουν ήδη υιοθετηθεί από την κυπριακή πολιτεία με την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων από το Κοινοβούλιο. Μάλιστα, η τεράστια πλειοψηφία των σχετικών νομοσχεδίων υιοθετήθηκαν ομόφωνα από το κυπριακό κοινοβούλιο. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, μέσα από ουσιαστική και αξιόπιστη διαπραγμάτευση με την τρόικα, πρέπει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και να απαντηθούν αξιόπιστα οι κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Επίσης, μέσα από αξιόπιστη έρευνα πρέπει να διασφαλιστεί το αναγκαίο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού όμως πρώτα διασαφηνιστεί το ποσό των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες, γιατί θεωρούμε το ποσό που διέρρευσε στον Τύπο ως υπερβολικό. Και το ύψος του ποσού αυτού θα καθορίσει και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και μαζί της την ανάγκη για ιδιωτικοποιήσεις ή όχι, που ήδη περιλαμβάνονται στο μνημόνιο βάσει του ορισμού αυτού. Με δεδομένο, όμως, πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και τα κρατικά ταμεία ενδεχομένως να είναι άδεια, πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε αρκετό ρευστό διαθέσιμο ώστε η τελική διαπραγμάτευση να μη γίνει με την πλάτη στον τοίχο και τον κίνδυνο χρεοκοπίας να πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας. Με τον τρόπο αυτόν, θα είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε τις τελικές πρόνοιες του μνημονίου χωρίς να αναγκαζόμαστε να υποκύπτουμε στην όποια παράλογη απαίτηση των Ευρωπαίων. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, οφείλουμε να πούμε σκληρές αλήθειες. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν υπάρχουν περιθώρια για συνολική επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Μπορούμε, όμως, να προτείνουμε αξιόπιστα και ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα που να περιορίζουν τις κοινωνικές αδικίες, πριν από την υπογραφή της τελικής μορφής του μνημονίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα