Κώστας Θάνος: «Εθνικό χρέος: Να παρέμβει στη ΔΟΕ ο Παπούλιας»

Στον ΠΑΡΙ ΚΟΥΡΤΖΙΔΗ

Υπήρξε ένα αυθεντικό ταλέντο, ένας ατόφιος παλαιστής, μια μεγάλη ψυχή ενός γνήσιου Έλληνα αθλητή με ήθος, που στέφθηκε με πάμπολλα μετάλλια σε εγχώριες και διεθνείς συναντήσεις, με αποκορύφωση, στην απολύτως πετυχημένη αθλητική του καριέρα, την τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 και την πέμπτη το 2004 μέσα στην Αθήνα.

Ο λόγος για τον νυν πρόεδρο της

Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, Κωνσταντίνο Θάνο, που μέσω του «Π» καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, να πάρει θέση και λάβει πρωτοβουλίες στην εθνική υπόθεση της προσπάθειας να αρθεί η άδικη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ να αποβληθεί η πάλη από τα Ολυμπιακά Αθλήματα.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ αποφάσισε την αποβολή του αθλήματος της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Μια απόφαση βαθιά και επικίνδυνα ανιστόρητη. Πραγματικά, ψάχνω τους λόγους που ώθησαν τη ΔΟΕ στη λήψη της.
Η επίσημη εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ είναι ότι το άθλημα της πάλης δεν έχει υψηλή τηλεθέαση και δεν προσελκύει νέους ανθρώπους. Αυτή είναι η αιτιολογία της Εκτελεστικής που προτείνει την αποβολή της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι πραγματικοί λόγοι, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι το άθλημα δεν είναι και τόσο εμπορικό έναντι άλλων, γιατί η φύση του, αλλά και η επιδίωξή του, δεν είναι εμπορική και τηλεοπτική. Είναι ένα αγώνισμα συνυφασμένο με την ιδεολογία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τι απαντάτε στις Κασσάνδρες, εγχώριες και μη, που λένε ότι έχουν συμβεί πολλά και σκανδαλώδη στη διεθνή οικογένεια και την ομοσπονδία της πάλης και για αυτό η ΔΟΕ έλαβε την απόφασή αυτή;
Τα πολλά και σκανδαλώδη δεν αφορούν στην οικογένεια της πάλης και μόνο, αλλά το Παγκόσμιο Ολυμπιακό Κίνημα. Αφορούν στην ίδια τη ΔΟΕ. Κατά καιρούς, έχουν προκύψει σκάνδαλα ντόπινγκ, στημένοι αγώνες, παράνομα στοιχήματα ή χρηματισμοί. Η πάλη, σε σύγκριση με πολλά άλλα αθλήματα, έχει απασχολήσει ελάχιστα έως καθόλου με τέτοιου είδους σκάνδαλα. Θα πρέπει η ΔΟΕ να κοιτάξει πολύ μεγαλύτερα σκάνδαλα σε άλλα αθλήματα, εμπορικά ή τηλεοπτικά.

Το επόμενο βήμα, από πλευράς σας, ποιο είναι; Εννοώ, ως Ελληνική Ομοσπονδία και ως οικογένεια της πάλης…
Ήδη, έχουμε κάνει βήματα. Μια σειρά από δράσεις. Υπάρχει επαφή με πάνω από 200 χώρες-μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης, με την οποία είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για κοινή δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την αναστολή της απόφασης έχουμε αποστείλει επιστολές σε όλα τα κόμματα της Βουλής και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήδη, συλλέγονται υπογραφές από τους Έλληνες βουλευτές για την αναστολή της απόφασης. Μαζί με τα μέλη της Ομοσπονδίας του Συλλόγου μας, τους αθλητές, τους πρωταθλητές και τους φιλάθλους προσπαθούμε συντεταγμένα μέσα από την ιστοσελίδα μας eofp.gr και τα socialmedia να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε.

Η συνεργασία σας με την ελληνική επιτροπή ποια είναι; Αντί για μια απλή εκδήλωση συμπαράστασης στην ομοσπονδία πάλης, θα περιμένατε κάποια βήματα από την πλευρά του κ. Καπράλου;
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως και ο Σύλλογος διά στόματος του προέδρου της ΕΟΕ και του προέδρου του ΣΕΟ, Δημοσθένη Ταμπάκου, αλλά και ο υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, έχουν εκδώσει ανακοίνωση αυθόρμητα και χωρίς παρότρυνση από εμάς.

Ως Ελλάδα, πρέπει ή δεν πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να διαμηνύσουμε επιτακτικά στη ΔΟΕ ότι θα απαγορεύσουμε την είσοδο στην Αρχαία Ολυμπία και δεν θα πραγματοποιήσουμε την τελετή αφής, αν εμμείνουν σε αυτή την απόφαση τραγέλαφο;
Πιστεύω ότι τόσο η ελληνική κοινωνία, όσο και η ελληνική Επιτροπή έχουν ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια τους που είναι η Ολυμπιακή Φλόγα. Πιστεύω ότι η ΕΟΕ, αλλά και η Ελλάδα, αν χρειαστεί, θα πρέπει να ασκήσουμε βέτο. Να απαγορεύσουμε την είσοδο στην Αρχαία Ολυμπία και να μην πραγματοποιηθεί η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, αν εμμείνουν σε αυτή την απόφαση.

Θεωρείτε ότι έχουμε επαρκή χρονικό ορίζοντα μπροστά μας για να δράσουμε όσο πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά γίνεται, ούτως ώστε να άρουν την απόφασή τους;
Πιστεύω ότι ο χρόνος είναι αρκετός, χρειάζεται όμως να γίνουν στοχευμένες δράσεις με οδηγό την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης και με συνέργια των Ολυμπιακών Ομοσπονδιών και σίγουρα με την κινητοποίηση των φιλάθλων της πάλης για να δείξουμε ότι είναι άθλημα που επιβάλλεται να γίνεται στους Ολυμπιακούς, γιατί είναι ταυτισμένο με αυτούς, αλλά και γιατί αποτελεί σύμβολό τους. Αγώνες χωρίς πάλη δεν θα είναι Ολυμπιακοί.

Ποια εκτιμάτε ότι είναι η πιο κρίσιμη συνεδρίαση; Η επόμενη της εκτελεστικής επιτροπής περί τα μέσα Μαΐου ή της ολομέλειας της ΔΟΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο και γιατί;
Θεωρώ ότι η πιο κρίσιμη συνεδρίαση είναι της ΔΟΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Αγία Πετρούπολη, γιατί εκεί θα γίνει παρουσίαση των αθλημάτων που είναι προς ένταξη, ενώ θα γίνει και μία παρουσίαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης, η οποία θα τεκμηριώνει ότι η απόφαση είναι λανθασμένη και ότι θα πρέπει να αρθεί. Είναι ευκολότερο να πειστεί μία ολιγομελής ομάδα και πιο δύσκολο τα μέλη της ολομέλειας της ΔΟΕ. Και επειδή στα χρονικά έχει ανατραπεί η εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής, θα είναι πολύ σημαντικό στη συνεδρίαση του Μαΐου να έχουμε μία νέα πρόταση προς την ολομέλεια.

Αν καταλαβαίνω καλά, ανησυχείτε ότι χωρίς τις κατάλληλες και έντεχνες κινήσεις, από ελληνικής πλευράς, θα βρεθούμε προ νέων αρνητικών εκπλήξεων σε περίπτωση που τεθεί στην ολομέλεια η πάλη ως το μοναδικό προς αποχώρηση άθλημα…
Πιστεύω ότι οι όποιες κινήσεις και ανατροπές της απόφασης δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα, αλλά έχει ένα δυνατό όπλο. Είναι η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι η χώρα που έχει τον ναό της παλαίστρας στην Αρχαία Ολυμπία, είναι η χώρα που έχει γράψει ο Παλαμάς τον Ολυμπιακό Ύμνο, ο οποίος αναφέρεται στον δρόμο, το πάλεμα και το λιθάρι. Είναι η χώρα που γέννησε τις αξίες του Ολυμπισμού και επειδή η λέξη «πάλη» σημαίνει Ελλάδα, άρα Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς την πάλη είναι Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς την Ελλάδα. Η Ελλάδα, όλοι μας θα πρέπει να προασπίσουμε τον πολιτισμό μας, την Ιστορία μας, την ταυτότητά μας και κυρίως την ψυχή μας. Θέλω να παρακαλέσω μέσα από τη συνέντευξη αυτή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει θέση στο θέμα, με δυναμική παρέμβαση και επιστολή του προς τον Ζαγκ Ρογκ. Είναι εθνικό του καθήκον να το πράξει αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα