Ο υπέροχος κύριος Παπαμιμίκος

Του Σπύρου Παπαδάκη

Ξεκίνησε πριν από χρόνια ένα δύσκολο ταξίδι με τις πιθανότητες εναντίον του. Ηταν τότε που ο νέος αρχηγός του κόμματος, έχοντας εκλεγεί από τη βάση με μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία, ήθελε να συμβεί το ίδιο και με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ. Τότε, ως απόλυτο φαβορί φάνταζε ο εκλεκτός του προέδρου. Ολες οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν μπροστά. Με μεθοδική δουλειά και έχοντας ως μέντορά του τον Ευριπίδη Στυλιανίδη κατάφερε

να αναδειχθεί νικητής. Ηταν η αρχή μιας όμορφης ημέρας…
Οταν ακούστηκε για πρώτη φορά το όνομα του Ανδρέα Παπαμιμίκου για τη θέση του γραμματέα του κόμματος, κάποιοι φώναξαν, κάποιοι τον λοιδόρησαν και κάποιοι άλλοι είδαν την επόμενη μέρα. Για τον ίδιο ήταν ένα σημαντικό βήμα. Πήρε τα ρίσκα του και με την εκλογή, αλλά και για τη συνέχεια. Από την καρέκλα στην οποία κάθεται ήδη έχουν περάσει βαριά ονόματα. Από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη μέχρι και τον Μανώλη Κεφαλογιάννη. Ο ίδιος δεν έχει ούτε τη μισή πολιτική εμπειρία τους. Εχει, όμως, πολιτικό αισθητήριο και πολλές ιδέες.

Το πρώτο του μέλημα είναι να καταστήσει τη Νέα Δημοκρατία ένα πιο ελκυστικό πολιτικό προϊόν για τους νέους. Εκεί που πάσχει. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των οπαδών του κόμματος είναι άνω των 50. Αρα, χρειάζεται στην ηγεσία νέους ανθρώπους. Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην προεδρία της ΟΝΝΕΔ, κατάφερε πολλά. Ειδικά στα ζητήματα της ανεργίας των νέων.
«Αναγνωρίσαμε το πρόβλημα της ανεργίας από την πρώτη στιγμή και παράλληλα την ανάγκη να ξεφύγουμε από το χρεοκοπημένο όνειρο κάθε Ελληνα για βόλεμα στο Δημόσιο. Συνεπώς, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή μας μιλήσαμε δίχως περιστροφές για την “αλλαγή κουλτούρας”, που είχε ανάγκη η κοινωνία μας, προκειμένου να αποτινάξει τις παθογένειες με τις οποίες γαλουχήθηκε. Παράλληλα, θέλοντας να γίνουμε χρήσιμοι στην πράξη, δημιουργήσαμε τη διαδικτυακή πύλη epixeiro.info μέσα από την οποία προσπαθούμε να προβάλλουμε επαγγελματικές ευκαιρίες και, παράλληλα, να θωρακίσουμε με προσόντα νέους ανθρώπους που αναζητούν εργασία. Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σε πολλές πόλεις και δεν είναι τυχαίο πως η παρέμβασή της στο Διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα σημαντική, κάτι που καταδεικνύουν και οι μηχανές αναζήτησης.

Παράλληλα, πολιτικά ξεκαθαρίσαμε από την αρχή πως έπρεπε να δημιουργηθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στη χώρα, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα. Για τον σκοπό αυτόν, πέρα από τη διατύπωση 14 κοστολογημένων προτάσεων για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος προχωρήσαμε ένα βήμα παρακάτω. Συντονίσαμε μία τεράστια συμμαχία φορέων, επιχειρηματιών, ειδικών, start-up’ers και άλλων, κάτω από την πρωτοβουλία μας ‘‘Επιχειρώ αλλιώς’’. Μέσα από αυτή, διατυπώσαμε 40 συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ως μέσο ανάσχεσης της ανεργίας και παράλληλα την ανάγκη για αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς. Η προσπάθεια έφτασε σε αρκετές περιφέρειες της χώρας και εξειδικεύθηκε σε βασικούς τομείς, ενώ οι σημαντικότερες των προτάσεων βρίσκονται ήδη σε επεξεργασία από αρκετά υπουργεία οδεύοντας προς υλοποίηση. Ως κατακλείδα, λοιπόν, αυτών των δράσεων, μπορώ να σας πω πως προβάλαμε στους νέους την ανάγκη να επενδύσουν οι ίδιοι στις ιδέες τους, ξεφεύγοντας από το βόλεμα και τους κάθε λογής επίδοξους ‘‘σωτήρες’’», λέει στο «Π» χαρακτηριστικά.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Το who is who των νέων μελών

Μετά την εκλογή της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, πολύς λόγος έγινε για τα αιρετά μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας. Στην εκλογή των μελών μίλησε η εμπειρία και τα δυνατά ονόματα. Η σειρά της εκλογής είναι ενδεικτική:
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ 285
ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 190
ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 185
ΤΑΥΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ 178
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ 168
ΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 141
ΣΤΑΥΡΑΚΟΓΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ 116
ΜΑΚΡΗ – ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ 104

Ο παλιός είναι αλλιώς…
Ο άνθρωπος που έδωσε άλλο νόημα στη γενική διεύθυνση της ΝΔ… Ο Μενέλαος Δασκαλάκης δεν ήταν μόνο διεκπεραιωτής κομματικών θεμάτων. Παρήγαγε πολιτική. Συμμετείχε στις συσκέψεις του Μαξίμου με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και διοργάνωσε εξ ολοκλήρου κατόπιν εντολής του Καραμανλή όλη τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου. Εξελέγη πανηγυρικά πρώτος από μία νεο-εκλεγμένη Π.Ε.

Ο νέος είναι ωραίος…
Τι μπορεί να πει κανείς για τον Γιάννη Πλακιωτάκη… Ολα τα έκανε με το επίθετο «ο νεότερος». Ο νεότερος βουλευτής Λασιθίου, ο νεότερος υφυπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή και αν δεν ήταν η Χριστίνα Χαλιλοπούλου θα ήταν και ο νεότερος υποψήφιος. Ικανότατος, ήπιων τόνων που ανδρώθηκε πολιτικά επί Καραμανλή.

Ο καλός…
Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος έχει αφήσει τις καλύτερες των εντυπώσεων στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Οποια αποστολή και αν του έχουν αναθέσει την έχει βγάλει εις πέρας. Εκπρόσωπος Τύπου στο ΥΠ.ΕΞ., αλλά εκπρόσωπος Τύπου στη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2009. Είχε πάρει πάνω του όλο το επικοινωνιακό κομμάτι εκείνης της δύσκολης περιόδου.

Ο κακός…
Με την καλή έννοια… Εκεί που έχει χρειαστεί δείχνει ότι δεν αστειεύεται. Η οργάνωση του 9ου συνεδρίου ήταν επίτευγμα του Φίλιππου Ταυρή σε μία πολύ δύσκολη πολιτική περίοδο. Το «μασάζ» που έκανε έπιασε τόπο και ουσιαστικά δεν άνοιξε μύτη. Χρήζει σεβασμού όλων και ακόμη και οι λίγες γκρίνιες που ακούστηκαν δεν είχαν αποδέκτη τον ίδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα