Οι διοξίνες «κυνηγούν» και τα τρισέγγονα

Ακόμα και αν όλες οι διοξίνες εξαφανίζονταν σήμερα από τον πλανήτη, οι συνέπειές τους θα παρατείνονταν για τουλάχιστον τρεις γενιές. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων σε πειραματόζωα αποκαλύπτει ότι οι διοξίνες παρεμβαίνουν σε διακόπτες των γονιδίων και οι μεταβολές αυτές είναι κληρονομήσιμες. Φτάνουν, μάλιστα, σε βάθος τριών γενεών.
Έχοντας ήδη δημοσιεύσει ανάλογες μελέτες για άλλες τοξικές ουσίες στο περιβάλλον, οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον προχώρησαν σε έρευνες σχετικά με το αν οι διοξίνες προκαλούν «επιγενετικές αλλαγές».
Οι επιγενετικοί παράγοντες είναι μικρά μόρια

που συνδέονται με τις ρυθμιστικές περιοχές των γονιδίων και λειτουργούν ως διακόπτες, ενεργοποιώντας ή σταματώντας την έκφρασή τους, δηλαδή τη λειτουργία τους. Οι επιγενετικές αλλαγές, δηλαδή η προσθήκη ή αφαίρεση μεθυλομάδων, δεν επηρεάζει την ίδια τη γενετική αλληλουχία του DNA, σε πολλές όμως περιπτώσεις κληροδοτούνται αναλλοίωτες και στους απογόνους.
Οι ερευνητές είχαν δημοσιεύσει μελέτες που εντόπιζαν κληρονομήσιμες επιγενετικές αλλαγές, οι οποίες συνδέονται με την έκθεση σε υδρογονάνθρακες, όπως η κηροζίνη, με πλαστικά, εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα. Στη νέα μελέτη, χορήγησαν διοξίνες σε εγκύους αρουραίους και εξέτασαν τους απογόνους τους για τυχόν προβλήματα υγείας. Η πρώτη γενιά απογόνων παρουσίασε βλάβη στον προστάτη όσον αφορά στα αρσενικά άτομα και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στα θηλυκά άτομα, στα οποία παρατηρήθηκε επιπλέον μειωμένος αριθμός ωαρίων. Στην τρίτη γενιά πειραματόζωων, τα προβλήματα όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν αλλά φάνηκαν να επιδεινώνονται, με τους αρσενικούς αρουραίους να εμφανίζουν, επίσης, βλάβες στους νεφρούς.

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΡΗΣ: Καύσωνας με… 6 βαθμούς
Αν και η άνοιξη δεν έχει έρθει ακόμα στο νότιο ημισφαίριο του Άρη, στην περιοχή όπου έχει προσεδαφιστεί το ρομπότ Curiosity επικρατεί ένας ασυνήθιστος καύσωνας, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει τα απογεύματα μέχρι τους 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μηδέν. «Είναι έκπληξη να βλέπουμε τόσο υψηλές θερμοκρασίες» σχολιάζει ο Φελίπε Γκόμεζ του Κέντρου Αστροβιολογίας της Μαδρίτης και προσθέτει: «Αν αυτή η τάση συνεχιστεί και το καλοκαίρι, δεν αποκλείεται να δούμε θερμοκρασίες ακόμα και της τάξης των 20 βαθμών. Στη διάρκεια της ημέρας, οι θερμοκρασίες ίσως είναι αρκετά υψηλές για να επιτρέπουν την ύπαρξη υγρού νερού σε συστηματική βάση» επισήμανε.
Ο Γκόμεζ μελετά μετρήσεις από τον ενσωματωμένο μετεωρολογικό σταθμό του τροχοφόρου ρομπότ της ΝASA, ένα όργανο που ονομάζεται Απομακρυσμένος Σταθμός Παρακολούθησης Περιβάλλοντος ή REMS. Παρουσίασε βλάβη σε ένα από τα δύο ανεμόμετρά του κατά τη διαδικασία προσεδάφισης, κατά τα άλλα όμως φαίνεται να λειτουργεί κανονικά. Παρόλο που το Curiosity απολαμβάνει ασυνήθιστα ζεστές ημέρες, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις νύχτες: Η θερμοκρασία μετά τη δύση του ήλιου βυθίζεται απότομα μέχρι τους -70 βαθμούς. Η τεράστια αυτή διακύμανση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Άρης δεν διαθέτει την πυκνή ατμόσφαιρα που μονώνει τη Γη και περιορίζει τη θερμοκρα

Keywords
Τυχαία Θέματα