Οι φυλακισμένοι ζωγραφίζουν (φωτό)

Πάνω σε καμένους τοίχους οι φυλακισμένοι δημιουργούν έργα τέχνης, πάνω στις στάχτες χτίζουν την ελπίδα, με σύμμαχο την τέχνη.

Έγκλειστοι καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους – έως τις 15 Απριλίου – στην εικαστική έκθεση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), με τίτλο «Κοινότητες στη φυλακή, κοινότητες στην κοινωνία», η οποία παρουσιάζεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ), στη Θεσσαλονίκη.

Τα έργα της έκθεσης δημιουργήθηκαν μετά από μια πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς

τη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού.

Γιορτάζοντας τα 30 χρόνια λειτουργίας του, το ΚΕΘΕΑ συνεχίζει τις προσπάθειές του για επαφή με την κοινωνία με αυτήν την έκθεση, η οποία παρουσιάζει τις εικαστικές δημιουργίες των μελών του ΚΕΘΕΑ «Εν δράσει». Τα έργα αυτά δημιουργήθηκαν μετά από μια πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού. Η καταστροφή αποτέλεσε αφορμή να εκφραστεί η καλλιτεχνική πλευρά των κρατούμενων μελών της κοινότητας.

Έχοντας βιώσει το κάψιμο αυτής της όασης ανθρωπιάς που βρήκαν μέσα στην έρημο της φυλακής, οι υπό θεραπεία κρατούμενοι ζωγράφισαν τους καμένους τοίχους, εκφράζοντας τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, με την καλλιτεχνική καθοδήγηση του ζωγράφου Μανώλη Χάρου, μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, και, έτσι, η κοινότητα στήθηκε και πάλι από την αρχή, αποκτώντας και συμβολικές διαστάσεις μέσα από την τέχνη.

Οι υπό θεραπεία κρατούμενοι ζωγράφισαν τους καμένους τοίχους, εκφράζοντας τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, με την καλλιτεχνική καθοδήγηση του ζωγράφου Μανώλη Χάρου.

Στην έκθεση, την οποία επιμελείται, επίσης, ο ιστορικός τέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΣΤ, Ντένης Ζαχαρόπουλος, παρουσιάζονται και έργα κεραμικής δύο ακόμα θεραπευτικών κοινοτήτων που δρουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, της «Ιθάκης» και της «Διάβασης», αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά πόσο σημαντική είναι η τέχνη, ως μέσο προσωπικής έκφρασης στον δύσκολο αγώνα της απεξάρτησης, της αλλαγής και της επανένταξης στην κοινωνία.

Από το 1983, που δημιουργήθηκε η «Ιθάκη», η πρώτη ελληνική θεραπευτική κοινότητα, το ΚΕΘΕΑ, αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, βοηθώντας και στηρίζοντας ενεργά τους χρήστες ουσιών και τις οικογένειες τους.

Πληροφορίες

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 (ΔΕΘ – Helexpo) – Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 240002, 2310 281212. Διάρκεια έκθεσης: έως τις 15 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00 – 18.00, Τετάρτη: 10.00 – 22.00, Κυριακή: 11:00 – 15:00, Δευτέρα: κλειστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα