Οι σύγχρονοι υπερ-ήρωες είναι εθελοντές

Της ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Η κρίση έχει πραγματικά «γονατίσει» τη δημόσια ιατρική περίθαλψη και έχει απομακρύνει πολλούς πολίτες από την ιατρική φροντίδα, λες και πρόκειται για πολυτέλεια. Οι περικοπές στη δημόσια υγεία είναι το… τέρας που τρομάζει ασθενείς με χρόνιες – βαριές παθήσεις, αλλά και όσους δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα για ιατρική περίθαλψη.
Η Έβη Γαλαζίδου, εκπρόσωπος ΚΕΦΙ (Συλλόγου Καρκινοπαθών), σε δήλωσή της σε ξένα μέσα ενημέρωσης είχε πει: «Κάθε μέρα ακούω πως εξαιτίας των νέων μέτρων θα κόψουν λεφτά από το δημόσιο σύστημα υγείας… Και αυτό μας τρομάζει!

Ασφαλώς ξέρω πως η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, το πρόβλημα όμως είναι ότι εμείς θα πεθάνουμε».
Στο Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού εθελοντές προσφέρουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε χιλιάδες πλέον ανασφάλιστους πολίτες. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού, Γιάννης Μαραγκός, μας είπε: «Το Κοινωνικό Ιατρείο ξεκίνησε στις 15 Φεβρουαρίου 2011. Τότε οι επισκέψεις στο Ιατρείο ήταν λίγες, σταδιακά μέχρι τον Αύγουστο του 2012 είχαμε υποδεχτεί περί τα 1.700 άτομα. Από τον Σεπτέμβρη και μετά υποδεχθήκαμε ακόμα περισσότερα άτομα, γύρω στα 700 τον μήνα».
Αυτήν τη στιγμή το Κοινωνικό Ιατρείο έχουν επισκεφθεί πάνω από 6.500 άτομα είτε για εξετάσεις είτε για φάρμακα ή και για άλλου είδους περίθαλψη, όπως μας πληροφορεί ο κύριος Μαραγκός. Στο Ιατρείο υπάρχουν όλες οι ειδικότητες ιατρών (καρδιολόγοι, παθολόγοι, γυναικολόγοι, οδοντίατροι κ.λπ.), ενώ αυτό που αξίζει να σημειωθεί εδώ είναι πως οι περισσότεροι από τους ασθενείς που κλείνουν ραντεβού για εξετάσεις είναι ανασφάλιστοι, άνεργοι και άποροι.
Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας τονίζει πως το Κοινωνικό Ιατρείο δέχεται Έλληνες και αλλοδαπούς. Το 70% των επισκεπτών είναι Έλληνες όλων των ηλικιών.

Η λειτουργία
Αυτήν τη στιγμή δραστηριοποιούνται 170 εθελοντές ιατροί, φαρμακοποιοί και γραμματειακή υποστήριξη. Το πρώτο στάδιο για την παροχή των δωρεάν εξετάσεων υγείας είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον οι πολίτες που καλούν για να κλείσουν ραντεβού είναι ανασφάλιστοι, άνεργοι ή άποροι. Στη συνέχεια, κλείνουν ραντεβού με τον ιατρό και παρέχεται σε αυτούς πρωτοβάθμια εξέταση υγείας.
«Έτσι ξεκινήσαμε ως πρωτοβάθμια περίθαλψη. Στη συνέχεια, όμως, δεχτήκαμε περιστατικά που έχριζαν μικροβιολογικών εξετάσεων, έπρεπε να κάνουν κάποιες ακτινογραφίες ή κάποιες ειδικές εξετάσεις. Αυτό που κάναμε ήταν να αναπτύξουμε συνεργασίες με γιατρούς και μικροβιολογικά κέντρα σε διάφορα νοσοκομεία που θα μπορούσαν να δώσουν και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Έτσι, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα αρκετά μεγάλο δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν αρκετά εξεταστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και δημόσια» τονίζει ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μαραγκός. Οι ασθενείς παραπέμπονται στα εξεταστικά κέντρα του δικτύου που έχει αναπτύξει το Κοινωνικό Ιατρείο και εκεί παρέχονται οι απαραίτητες εξετάσεις υγείας εντελώς δωρεάν.
Το Ιατρείο, όμως, έχει και κανόνες. Διοικείται από τη Γενική Συνέλευση των μελών του και υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο με πέντε άτομα. Απόφαση της γενικής συνέλευσης είναι το Ιατρείο να μη δέχεται χρήματα παρά μόνο προσφορές σε υπηρεσίες και σε είδος.
Είναι πρωτοβουλία μιας ομάδας εθελοντών ιατρών που απευθύνθηκε στον δήμο, ο οποίος «αγκάλιασε» την προσπάθεια, τόσο διαθέτοντας τον χώρο και καλύπτοντας τα λειτουργικά έξοδα, όσο και οργανικά.

Τα φάρμακα
Ως προς το πώς προμηθεύεται το Κοινωνικό Φαρμακείο τα φάρμακα, ο αντιδήμαρχος λέει: «Για να καταφέρουμε να έχουμε τα απαραίτητα φάρμακα, έχουμε κάνει έκκληση στον δήμο μας και σε άλλους δήμους, αλλά και στο Διαδίκτυο για προσφορά φαρμάκων. Αυτά τα φάρμακα τα μαζεύουμε και τα φέρνουμε εδώ». Ομάδα εθελοντών τα ελέγχει και τα κατηγοριοποιεί, πριν διατεθούν από το Κοινωνικό Ιατρείο.
Οι ελλείψεις σε ακριβά φάρμακα, όπως είναι τα καρκινικά, παραμένουν. Όμως και εδώ οι εθελοντές ιατροί έχουν βρει τη λύση: «Τα εξασφαλίζουμε, κάνοντας κάποια έκκληση στο Διαδίκτυο, ζητώντας είτε το φάρμακο, είτε την αγορά του και τη μετέπειτα προσφορά του στο Κοινωνικό Φαρμακείο. Συνήθως όποια ανάγκη έχει παρουσιαστεί, την έχουν καλύψει. Γίνεται μια αρκετά σοβαρή δουλειά, καθώς υπάρχει κόσμος που διατίθεται να δουλέψει».
Οι εθελοντές ιατροί, όπως μας λένε, δουλεύουν με πολύ έντονους ρυθμούς, αλλά ανταποκρίνονται σε κάθε έκκληση, καθώς αυτό που προέχει, όχι μόνο τη δεδομένη στιγμή που η χώρα γράφει τις πιο μαύρες γραμμές στη Νεότερη Ιστορία, είναι η προσφορά σε όσους έχουν ανάγκη και ειδικότερα όταν αφορά στην υγεία.

Δωρεάν περίθαλψη χωρίς σύνορα
Οι δράσεις του Κοινωνικού Ιατρείου δεν σταματούν στα όρια του δήμου, καθώς οι ανάγκες για περίθαλψη είναι μεγάλες, αλλά εκτείνονται σε όλη την Αθήνα. Όπως μας αναφέρει ο αντιδήμαρχος «δεν χρειάζεται να είναι δημότες Αργυρούπολης – Ελληνικού για να τους παρασχεθούν οι δωρεάν εξετάσεις υγείας και η φαρμακευτική κάλυψη, καθώς είδαμε πως οι ανάγκες του κόσμου είναι πολύ μεγάλες και τώρα ξεκινήσαμε ακόμα μία δράση πέρα από τα όρια της Αθήνας». Οι εθελοντές ιατροί έχουν κιόλας προχωρήσει σε μία νέα δράση στην Πάρο, με τη βοήθεια ενός τοπικού συλλόγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα