Παραλογισμός

Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Διαβάζω και ακούω με προσοχή αυτές τις ημέρες τα όσα γράφονται και λέγονται για την καταδίκη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, το παρασκήνιο, τις καταθέσεις των συγκατηγορουμένων του και τις απόψεις των δικαστικών, νομικών και πολιτικών παραγόντων. Θα ήταν άδικο να σταθεί κανείς στη φιλοσοφία δικαίου που διέπει ορισμένους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, παραθέτοντας Ρόναλντ Ντουόρκιν ή Μισέλ Φουκώ. Άδικο και μάταιο. Η απόφαση ισόβιας φυλάκισης σε έναν άνθρωπο που

δόξασε την πατρίδα του στα πέρατα του κόσμου τη δεκαετία του 1970, υπηρέτησε το Κοινοβούλιο ανελλιπώς από το 1981 έως το 1998 και την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 1998 έως το 2010 ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης αποτελεί απόδειξη φοβερού μίσους εις βάρος του. Ούτε μήνυμα προς παραδειγματισμό ή εκφοβισμό είναι, ούτε καν ωφελεί τη Δικαιοσύνη παρά μόνο εξυπηρετεί μια λαϊκιστική τάση ισοπέδωσης των πάντων. Αν αναιρεθεί σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών και ο Παπαγεωργόπουλος βγει από τη φυλακή, η Δικαιοσύνη θα δεχτεί εξοντωτικό πλήγμα. Τα «πόθεν έσχες» του στα 30 χρόνια της πολιτικής του διαδρομής αποδείχτηκαν διαυγή. Τα χρήματα (περίπου 1 εκατ. ευρώ) που βρέθηκαν σε λογαριασμό του, επίσης, δικαιολογήθηκαν. Πέραν των συγκατηγορουμένων του, ουδείς άλλος βρέθηκε να του καταλογίσει ευθύνες. Ο ίδιος προκάλεσε τη δίκη, στέλνοντας πριν από χρόνια στη Δικαιοσύνη υπόθεση υπεξαίρεσης που ανακάλυψε στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Στο αρχικό κατηγορητήριο γινόταν λόγος για υπεξαίρεση 54 εκατ. και στο τέλος το ποσό μειώθηκε στα 18 εκατ. ευρώ.
Ερωτώ ευθέως: Ποιος άλλος καταδικάστηκε ισόβια για τέτοια ποσά από τη στιγμή μάλιστα που ο Παπαγεωργόπουλος δεν συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να «χρηματίζεται»; Ποιος άλλος καταδικάστηκε με την εσχάτη των ποινών χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό παρά τα 17 έτη της θητείας του ως βουλευτής και υφυπουργός και τα 12 έτη ως δήμαρχος; Ποιος άλλος εν ενεργεία πολιτικός έχει τέτοια διαρκή παρουσία στη δημόσια ζωή; Δεν είναι δυνατόν να εισέλθει κανείς στην ουσία μιας τέτοιας υπόθεσης, όμως, εξίσου αδιανόητο είναι να μπαίνει ο Παπαγεωργόπουλος ισόβια και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που συνελήφθησαν με τη γίδα στην πλάτη να περιφέρονται ως τιμητές στα κανάλια και τις κοσμικές εκδηλώσεις. Δηλαδή, εκείνοι που παραδέχονταν στις Εξεταστικές για τα ομόλογα, τη Siemens και τα εξοπλιστικά, ότι μετέφεραν κλεμμένο χρήμα στα κομματικά ταμεία, με ποια λογική παραμένουν σήμερα ελεύθεροι; Με ποια λογική εξέρχονται των φυλακών τρομοκράτες και καταχραστές δημοσίου χρήματος, επειδή στο 18μηνο της προφυλάκισής τους δεν βρέθηκε δικαστής να τους δικάσει, για να το πω έτσι απλά; Η Θέμις ανοιγοκλείνει επικίνδυνα τα μάτια ή τουλάχιστον το κάνει ποδοπατώντας ανθρώπινες ζωές.

Keywords
Τυχαία Θέματα