Ολάντ: “Δεν ήρθα για να πουλήσω, ήρθα για να βοηθήσω την Ελλάδα”.

“Δεν ήρθα στην Ελλάδα να πουλήσω αμυντικούς εξοπλισμούς όπως ακούστηκε ήρθα στην Ελλάδα να βοηθήσω προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης” τόνισε σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Α. Σαμαρά, ο πρόεδρος της Γαλλίας. Οι δηλώσεις των δύο ηγετών είχαν αρκετές ειδήσεις,

αφού σε ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας “Παρασκήνιο” Δημήτρη Γιαννακόπουλου για το θέμα της ΑΟΖ, ο μέν κος Σαμαράς αποκάλυψε ότι θα έχει συναντήσεις υψηλού επιπέδου στην Τουρκία, ενώ ο κος Ολάντ τόνισε ότι στο θέμα των υδρογονανθράκων θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας.

Ο κος Ολάντ μίλησε για συνεργασία των δύο χωρών, εξέφρασε την πρόθεση των γαλλικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην ελλάδα σε πολλούς τόμεις όπως το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια αλλά και οι σιδηρόδρομοι.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Γαλλία και τη Γερμανία ο κος Σαμαράς απάντησε ότι: “Ευρώπη δεν σημαίνει να διαλέγεις, αλλά να ενώνεις, να συνθέτεις και να συνδυάζεις …οι σχέσεις μας δεν είναι ανταγωνιστικές…. Σήμερα η Ελλάδα θέλει μια ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γαλλία και οι δυο ισχυρότεροι εταίροι στην Ευρώπη στηρίζουν Ελλάδα” κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κος Ολάντ έκανε λόγο για ταχύτερη κινητοποίηση διαρθρωτικών κονδυλίων αφού όσο περισσότερες επενδύσεις γίνουν, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάπτυξη. “Υπάρχουν σήμερα υγιείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα που όμως δεν έχουν πρόσβαση στις χρηματοαγορές. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και αυτό θα πω και στους Γάλλους και στους Έλληνες επιχειρηματίες” είπε ο Ολάντ

Ερωτηθής για τον προϋπολογισμό της Ευρώπης ο κος Ολάντ είπε χαρακτηριστικά:

” Εγώ θα είχα κάνει άλλο προϋπολογισμό αλλά δεν είμαι μόνος μου, είμαστε 27. Προσπάθησα να υπάρξει ευελιξία στον νέο προϋπολογισμό Θα μπορούσα να προκαλέσω κρίση, όμως αυτό θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα ρευστότητας στην Ελλάδα για παράδειγμα, για αυτό στήριξα τον προϋπολογισμό”.

Ο κος Σαμαράς ευχαρίστησε τον Ολάντ διότι όπως είπε χάρη στην παρέμβαση της Γαλλίας εκταμιεύθηκαν περισσότερα χρήματα. “Εμείς είχαμε υπολογίσει - από πλευράς στατιστικών – με λάθος τρόπος τη βοήθεια που πρόκειται να δοθεί στην Ελλάδα γιατί υπολογίσαμε με τα νούμερα προ κρίσης. Με τη βοήθεια όμως της Γαλλίας περάσαμε συγκεκριμένο άρθρο και αποφύγαμε το σκόπελο του στατιστικού λάθους. Σε σχέση με την αρχική εκτίμηση του Μπαρόζο καταφέραμε να πάρουμε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης από όλες της χώρες της Ε.Ε” υπογράμμισε ο κος Σαμαράς.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Γιαννακόπουλου για το φλέγον ζήτημα των ερευνών και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων, καθώς και τα «εμπόδια» που θέτει η γειτονική Τουρκία, ο κ. Σαμαράς, τόνισε πως «Η Ελλάδα είναι προσανατολισμένη στη φιλία και τη συνεργασία με τους γείτονές της», προσθέτοντας, ωστόσο, πως «ορισμένες συμπεριφορές δεν βοηθούν σε ζητήματα, όπως είναι το δίκαιο του Αιγαίου και για τον λόγο αυτό σε 15 μέρες θα μεταβώ στην Τουρκία όπου θα έχω συναντήσεις υψηλού επιπέδου».

«Τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδος βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως ως χώρα θα κάνουμε τις σωστές κινήσεις, με τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να γίνει «κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη. Κι αυτό μπορεί να αναβαθμίσει και το δικό μας ρόλο». Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως «Μαζί με την Κύπρο μπορούμε να παίξουμε ένα μεγάλο ρόλο στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, να αποκτήσει η Ευρώπη τους δικούς της υδρογονάνθρακες κι αυτό υπογραμμίζουμε προς τους εταίρους μας και ιδιαίτερα στη Γαλλία».

Στην ίδια ερώτηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την πίστη ότι θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο, κι εμφανίστηκε κατηγορηματικός στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, λέγοντας πως «αν η Γαλλία μπορεί να συνεκμεταλλευτεί μαζί με την Ελλάδα τα δικά της κοιτάσματα, θα το κάνει».

Keywords
Τυχαία Θέματα