Ώρα μηδέν για τη Συρία

Ένα έκτο αμερικανικό πολεμικό σκάφος βρίσκεται πλέον σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με άλλα πέντε αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ, που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν πάραυτα κατά της Συρίας στα πλαίσια ενός «περιορισμένου, ακριβούς», πλήγματος, ανακοίνωσαν αργά χθες βράδυ στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως το USS San Antonio, ένα αμφίβιο σκάφος, που μεταφέρει αρκετούς εκατοντάδες πεζοναύτες, βρισκόταν στην περιοχή για διαφορετικό σκοπό και πως δεν υπάρχει σχέδιο να αποβιβασθούν στην ξηρά
οι δυνάμεις αυτές στα πλαίσια κάποιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματικούς επεσήμανε πως ο διάπλους του San Antonio στη Μεσόγειο είχε προγραμματισθεί προ πολλού, αλλά τα επιτελεία έκριναν πως θα ήταν φρόνιμο να παραμείνει το σκάφος στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στα αντιτορπιλικά υπό το φως των νέων εξελίξεων στην εμπόλεμη κατάσταση.«Παρέμεινε εκεί ως προφύλαξη», δήλωσε ένας από τους αξιωματικούς, που δεν θέλησε να κατονομασθεί. Το San Antonio την Πέμπτη διέβη τη διώρυγα του Σουέζ, προερχόμενο από την Ερυθρά Θάλασσα και την Παρασκευή έλαβε διαταγές να παραμείνει δίπλα στα αντιτορπιλικά, σύμφωνα με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.Το USS San Antonio είναι ένα από τα τρία πολεμικά σκάφη που μετέφεραν 2.200 Αμερικανούς πεζοναύτες στην εξάμηνη ανάπτυξή τους στην περιοχή της Αραβικής Χερσονήσου.Γενικώς, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό διατηρεί τρία αντιτορπιλικά στη Μεσόγειο, όμως μετέφερε άλλα δύο στην περιοχή κατά τα τέλη της ανάπτυξής τους σε άλλα σημεία, καθώς το καλούσαν οι εξελίξεις στη Συρία κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.Σύνοδος των Αράβων υπουργών Εξωτερικών αύριο

Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν αύριο στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με τη συριακή κρίση, τη στιγμή και ΗΠΑ και Γαλλία εμφανίζονται αποφασισμένες να πλήξουν το καθεστώς, το οποίο κατηγορείται για εκατοντάδες νεκρούς σε επίθεση με χημικά όπλα.

Ο υπ’ αριθμόν δυο του Αραβικού Συνδέσμου Αχμεντ Μπεν Χέλι δήλωσε σήμερα ότι η συνάντηση αυτή, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τρίτη, θα διεξαχθεί αύριο, λόγω των εξελίξεων όσον αφορά τη συριακή υπόθεση, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Την Τρίτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, απέδωσαν στο συριακό καθεστώς την «πλήρη ευθύνη» της καταγγελθείσας επίθεσης με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό, στις 21 Αυγούστου.

Κασουλίδης: Η Κύπρος δεν θα χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο κατά της Συρίας

Η Κύπρος έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι η δεν θα χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για επιθέσεις εναντίον της Συρίας, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί δεν ζήτησαν διευκολύνσεις.

Η Κύπρος, είπε, ως χώρα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, είναι έτοιμη να προσφέρει καταφύγιο, αν χρειαστεί, για την εκκένωση υπηκόων φίλων χωρών.

Εξέφρασε, παράλληλα, τη μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης, για τη χρήση χημικών στη Συρία, υποδεικνύοντας ότι το τελευταίο κτύπημα στη Δαμασκό αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ειδεχθή πράξη που δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ωστόσο ότι πρέπει να αναζητηθεί πολιτική λύση του γενικότερου προβλήματος.

Για την υποδοχή ξένων υπηκόων που θα απομακρυνθούν από την περιοχή, είπε ότι η Κύπρος μπορεί να δέχεται 10 χιλιάδες ημερησίως, υπό την προϋπόθεση ότι θα μετακινούνται από την Κύπρο σε 48 ώρες. Σε ό,τι αφορά Σύρους πρόσφυγες, τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση της Κύπρου δεν της επιτρέπει να αναλάβει επισήμως φιλοξενία τους.

Ο κύριος Κασουλίδης αναχωρεί αύριο για προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αίγυπτο. Τόνισε ότι η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη φίλη χώρα Αίγυπτο, στο πλαίσιο της περιφερειακής της πολιτικής. Από τα μείζονα θέματα που θα συζητηθούν είναι και η ενέργεια, ενώ δήλωσε ότι μεταφέρει και μήνυμα του προέδρου Αναστασιάδη στον προσωρινό πρόεδρο της Αιγύπτου.

«Όχι» σε στρατιωτική δράση στη Συρία το 65% των Γάλλων

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι Γάλλοι στην πλειοψηφία τους δεν επιθυμούν τη συμμετοχή της Γαλλίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας και επίσης δεν εμπιστεύονται το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για τη διεξαγωγή της.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA για την εφημερίδα Le Parisien-Aujourd’hui en France, δείχνει ότι το 64% των Γάλλων αντιτίθεται σε μια στρατιωτική επιχείρηση, το 58% δεν εμπιστεύεται τον Ολάντ για τη διεξαγωγή της και το 35% εκφράζει φόβους για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Δυο άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα και οι οποίες διεξήχθησαν μετά την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα, έδειξαν επίσης χλιαρή υποστήριξη των Γάλλων σε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας.

Πούτιν: Προβοκάτσια οι επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία

Κάλεσμα στον “νομπελίστα Ειρήνης” -όπως τον αποκάλεσε- Μπαράκ Ομπάμα, να αναλογιστεί τα θύματα που θα επιφέρει ένα στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία, απηύθυνε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, απέρριψε τις καταγγελίες ότι έγινε χρήση χημικών από το συριακό καθεστώς, τονίζοντας ότι θα ήταν «απόλυτη ανοησία» για την κυβέρνηση Άσαντ, να προβεί σε μία τέτοια επίθεση τη στιγμή που κέρδιζε τον πόλεμο. Και εξήγησε:

«Για τον λόγο αυτόν, είμαι πεπεισμένος ότι η επίθεση με χημικά όπλα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία προβοκάτσια από εκείνους που θέλουν να σύρουν άλλες χώρες, μέσα στη συριακή σύγκρουση και εκείνους που θέλουν να κερδίσουν τη στήριξη ισχυρών μελών της διεθνούς αρένας, ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών».

Keywords
Τυχαία Θέματα