Παχαίνουν τα ξενύχτια;

Χάρη στην τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας, μπορούμε πλέον να κάνουμε τη νύχτα μέρα, συχνά ερχόμενοι σε κόντρα με τους βιορρυθμούς του σώματός μας, που εδώ και χιλιάδες χρόνια ρυθμίζονται με βάση τις εναλλαγές του φωτός -δηλαδή το ξημέρωμα και το δειλινό- και όχι με βάση την ανακάλυψη του Τόμας Έντισον – τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Διόλου τυχαία, λοιπόν, σήμερα οι τρεις στους δέκα ενηλίκους κοιμούνται

λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ, ενώ υπολογίζεται ότι ο σύγχρονος άνθρωπος κοιμάται κατά 25% λιγότερο σε σύγκριση με το παρελθόν, έχοντας μειώσει τις ώρες ύπνου από περίπου εννιά (το 1900) σε λιγότερο από εφτά την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συστηματικό έλλειμμα ύπνου μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία μας, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το πρόβλημα της παχυσαρκίας, που έχει ήδη πάρει διαστάσεις επιδημίας στις δυτικές κοινωνίες.

Το νέο σύνδροµο 

Εργαζόμενοι σε βάρδιες : Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες βάσιζαν τις παρατηρήσεις τους σε σχέση με τον κατακερματισμένο ύπνο και τις συνέπειές του στην υγεία στους εργαζομένους σε βάρδιες, αλλά και σε όσους κάνουν συχνά αεροπορικά ταξίδια και υφίστανται το jet lag. Το τελευταίο αφορά την απορρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης των ταξιδιωτών. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν εκνευρισμό, κόπωση και πονοκέφαλο, ενώ για την αντιμετώπισή του ουσιαστικά απαιτείται η εναρμόνιση με τα ωράρια της χώρας άφιξης, ώστε να ρυθμιστεί ανάλογα το βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι διαρκείς αλλαγές στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης στους εργαζομένους σε βάρδιες αυξάνουν τις πιθανότητες πρόσληψης περιττών κιλών. Ωστόσο, τελευταία πληθαίνουν οι έρευνες σύμφωνα με τις οποίες το διαρκές έλλειμμα ύπνου του σύγχρονου τρόπου ζωής φαίνεται ότι απειλεί το βάρος όχι μόνο όσων δουλεύουν σε βάρδιες, αλλά των περισσοτέρων από εμάς.

Το κοινωνικό jet lag: Ένα νέο είδος jet lag ταλαιπωρεί τον σύγχρονο άνθρωπο. Αποκαλείται «κοινωνικό jet lag» και πρόσφατα γερμανοί ερευνητές το περιέγραψαν στο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology». Οι πολλές ώρες εργασίας, τα ξενύχτια και η δυνατότητα να κάνουμε πολλές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της νύχτας -όπως να σερφάρουμε στον υπολογιστή, να δούμε τηλεόραση, να πάμε στο γυμναστήριο, να διασκεδάσουμε, να δούμε σινεμά, να βγούμε για φαγητό ή ποτό- βαθμιαία προκαλούν στον οργανισμό παρόμοια συμπτώματα με εκείνα ενός υπερατλαντικού αεροπορικού ταξιδιού: κόπωση, εκνευρισμό, πονοκέφαλο, αλλά και επιθυμία για κατανάλωση περισσότερου φαγητού προκειμένου να ενισχύσουμε τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού μας, που προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις αντίξοες για τους βιορρυθμούς του συνθήκες.

Σύμφωνα με τον δρ. Till Roenneberg, καθηγητή στο Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians στο Μόναχο, το διαρκώς αυξανόμενο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο βιολογικό ρολόι, που ρυθμίζεται από τις εναλλαγέ

Keywords
Τυχαία Θέματα