Παγκόσμια Τράπεζα: Πολιτική λύση για την εξάλειψη της πειρατείας

Το κίνδυνο επανάληψης επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων ανοιχτά της Σομαλίας επισημάνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Μπορεί οι ναυτικές περίπολοι και η παρουσία ένοπλων φρουρών στα πλοία βοήθησαν να υποχωρήσει η πειρατεία στη Σομαλία, αλλά αν δεν υπάρξει πολιτική λύση στη χώρα αυτή, οι επιθέσεις υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν, προειδοποίησε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι επιθέσεις που πραγματοποιούνται από τους Σομαλούς πειρατές βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο

των τελευταίων τριών ετών. Όμως οι περίπολοι στον κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς και η παρουσία των ένοπλων φρουρών, δύο δαπανηρά μέτρα, δεν αποτελούν λύση μακροπρόθεσμα, συνεχίζει στην έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα η πειρατεία δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα της κατάρρευσης του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος.

Όπως τονίζει πρέπει «να επικεντρωθούμε στις αιτίες που εξωθούν στην πειρατεία και όχι τόσο στους δράστες».

Το συνολικό ποσό των λύτρων που έχουν καταβληθεί από το 2005 ανέρχεται από 315 ως 385 εκατ. δολάρια και είναι σαφές το μέγεθος και η έκταση της ζημιάς στη παγκόσμια οικονομία.

Το κόστος για το παγκόσμιο εμπόριο είναι ακόμη μεγαλύτερο, συνεχίζει η Παγκόσμια Τράπεζα: κάθε χρόνο, τα κόστη μεταφοράς αυξάνονται εξαιτίας της πειρατείας κατά 18 δισ. δολάρια.

Εκτός αυτού υπάρχει και η κοινωνική διάσταση του φαινομένου της πειρατείας αφού πολλοί ναυτικοί ανά τον κόσμο είναι εκτεθειμένοι σε θανάσιμο κίνδυνο.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Γραφείο Ναυτιλίας, το οποίο προειδοποιεί ότι οι απαγωγές αυξάνονται στην ηπειρωτική Σομαλία, οι Σομαλοί πειρατές κρατούν αυτή τη στιγμή πέντε πλοία και 77 ομήρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα