Ποιες είναι οι απαιτήσεις της τρόικας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης

Να αρχίσουν οι απολύσεις από φέτος απαιτεί η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να πει το ναι στην εκταμίευση της δόσης Μαρτίου του δανείου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων πριν από τρεις εβδομάδες.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει παραδώσει στα στελέχη της τρόικας νέο σχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και την αναδιάρθρωση

του δημόσιου τομέα. Η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμα αν δέχεται ή όχι το σχέδιο αυτό, ωστόσο έχει διαμηνύσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο, ότι το θεωρεί σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό αρκεί να τροποποιηθεί ώστε να διασφαλίζει ότι θα γίνουν κάποιες πρώτες απομακρύνσεις προσωπικού από το 2013.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών προσθέτει ότι προς το παρών ούτε σε αυτό το μέτωπο έχει σημειωθεί πρόοδος, παρ’ ότι είναι αυτονόητο και κοινώς αποδεκτό ότι πρέπει να απολυθούν οι επίορκοι υπάλληλοι.

Οι καθυστερήσεις στα Πειθαρχικά Συμβούλια υπάρχει κίνδυνος να μεταθέσουν τις σχετικές απολύσεις στο 2014 και αυτό η τρόικα δεν το δέχεται.

Τα «αγκάθια» που εμποδίζουν τις επόμενες δόσεις

Το θέμα της Δημόσιας Διοίκησης είναι προαπαιτούμενο για τη δόση Μαρτίου, αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα που εμποδίζουν τις δόσεις. Η δόση του πρώτου τριμήνου είναι 4 δισ. ευρώ και η τρόικα που καταφθάνει στην Αθήνα την Τετάρτη για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση την Πέμπτη θα συζητήσει και για αυτά. Κρίσιμο ανάμεσά τους είναι το θέμα του ΕΕΤΗΔΕ, για το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχουν ελπίδες να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που σχεδίαζε η κυβέρνηση. Η έλλειψη προετοιμασίας αλλά και η πρόβλεψη για μειωμένα έσοδα οδήγησαν την τρόικα να πει ένα κατηγορηματικό όχι στην αντικατάστασή του. Η τρόικα φοβάται ότι αν το τέλος αντικατασταθεί από φόρο και δεν εισπράττεται από το λογαριασμό της ΔΕΗ δεν θα εισπράττεται καθόλου, γιατί οι φόροι δεν θα πληρώνονται και θα καθίστανται αυτόματα ληξιπρόθεσμες οφειλές. Έτσι, φοβάται ότι το Δημόσιο θα χάσει έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ.

Εκκρεμότητες

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα άλλα ζητήματα που είχε θέσει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, για παράδειγμα, είναι ένα βασικό θέμα που πρέπει να κλείσει τις επόμενες ημέρες, με την τρόικα να επιμένει στις 36 δόσεις το πολύ, ενώ η ελληνική πλευρά ζητά 48. Η αντίστοιχη ρύθμιση τραπεζικών δανείων πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην αυξάνει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται πάντα το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα