Ποιοι δημόσιοι δεν θα κάνουν… Χριστούγεννα!

Των Χρήστου Τριφύλλη και Βαγγέλη Γιακουμή

Στην προχθεσινή, δραματική και, σπάνια, βραδινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποκαλύφθηκε με όλες τις λεπτομέρειες το σχέδιο για την «υποχρεωτική αποχώρηση υπαλλήλων του Δημοσίου». Μαζί με τους «δικαστικά υπόλογους» (έτσι ονομάζουν τους επιόρκους οι υπουργοί) από το Δημόσιο πρόκειται να αποχωρήσουν 11.000 υπάλληλοι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Ειδικά για το 2013, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να παρουσιάσει, τον επόμενο Ιούνιο, κατάλογο «με ονόματα και διευθύνσεις» που θα περιλαμβάνει 4.000 υποχρεωτικές απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Ο

κ. Μανιτάκης εξήγησε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο εντάσσονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:
Οσοι εργάζονται στον «στενό» δημόσιο τομέα, δηλαδή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, θα ενταχθούν στη «δεξαμενή της κινητικότητας». Δεν πρόκειται, δηλαδή, να απολυθούν, ωστόσο, μετατρέπονται σε «κρατικούς υπαλλήλους». Δηλαδή, ανά πάσα στιγμή είναι στη διάθεση του κράτους να μετατεθούν όπου χρειαστεί και για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο.
Οσοι εργάζονται στον «ευρύτερο δημόσιο τομέα», δηλαδή σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, είναι όλοι υποψήφιοι προς απόλυση. Εφόσον οι οργανισμοί στους οποίους εργάζονται καταργηθούν, θα απολυθούν όλοι με τη νόμιμη αποζημίωση. Στους Οργανισμούς που θα συγχωνευθούν –και άρα θα υπάρχει ανάγκη διατήρησης προσωπικού– θα υπάρξει αξιολόγηση και θα μείνουν μόνον όσοι καλύπτουν οργανικές θέσεις. Η αξιολόγηση για το ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει θα γίνει αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ με τέσσερα βασικά κριτήρια:
Α. Πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ και σπουδές, εφόσον απαιτείται.
Β. Συνάφεια του πτυχίου και των σπουδών με το αντικείμενο του Οργανισμού.
Γ. Διαδικασία αρχικής πρόσληψης (μέσω ΑΣΕΠ, διαγωνισμού ή επιλογής).
Δ. Πειθαρχικά παραπτώματα και γενική εργασιακή συμπεριφορά.
3. Οι «δικαστικά και διοικητικά υπόλογοι», οι λεγόμενοι επίορκοι, θα αποχωρήσουν με νέες ταχύτατες και συνοπτικές διαδικασίες, παρακάμπτοντας τη δευτεροβάθμια εξέταση της απόφασης απόλυσής τους.

Τα πειθαρχικά
Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «Π», το νομοσχέδιο που εκπόνησε ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης προβλέπει τα εξής: «Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιτυγχάνεται η επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών. Διασφαλίζεται η σύντομη κίνηση και ολοκλήρωση της διαδικασίας απονομής της πειθαρχικής ευθύνης προς όφελος τόσο της υπηρεσίας όσο και του πειθαρχικά υπόλογου υπαλλήλου. Στην ίδια κατεύθυνση, της ενίσχυσης της προστασίας του αξιώματος του υπαλλήλου και της διαφύλαξης του κύρους των θεσμών και των δημοσίων υπηρεσιών, τροποποιείται και το νομικό καθεστώς του διοικητικού μέτρου της αργίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη δικονομική εγγύηση της αναστολής του μέτρου. Τέλος, ρυθμίζονται θέματα της κινητικότητας των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ, σύμφωνα με τις πάγιες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας».
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, ως αναπληρωτών των προέδρων, στα πειθαρχικά συμβούλια. Η διάταξη αποσκοπεί στη διασφάλιση της λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων. Οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, με τις οποίες επιβάλλονται οι πειθαρχικές ποινές της οριστικής παύσης και του υποβιβασμού, δεν υπόκεινται σε ένσταση ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, αλλά σε προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων, που εκδίδονται μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και επιβάλλουν τις πειθαρχικές ποινές του υποβιβασμού και της οριστικής παύσης, δεν υπόκεινται σε ένσταση ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, αλλά σε προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Με τη ρύθμιση αυτή επιταχύνεται σημαντικά η πειθαρχική διαδικασία, ενώ παράλληλα η προσφυγή ουσίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας παρέχει ισχυρά εχέγγυα δικαστικής κρίσης. Η διάταξη αυτή θα εφαρμοστεί και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.
Η πειθαρχική δίωξη αρχίζει είτε με την κλήση του υπαλλήλου σε απολογία από το μονομελές πειθαρχικό όργανο είτε με την παραπομπή του στα συλλογικά πειθαρχικά όργανα των άρθρων 123 και 124 του παρόντος. Η πειθαρχική διαδικασία ολοκληρώνεται εντός διμήνου από την κλήση σε απολογία είτε με την έκδοση πειθαρχικής απόφασης μονομελούς οργάνου είτε με παραπομπή στα συλλογικά όργανα του άρθρου 123 του παρόντος.

Σε δύο μήνες
Τα Συλλογικά Πειθαρχικά Οργανα του άρθρου 123 του παρόντος ολοκληρώνουν την πειθαρχική διαδικασία εντός δύο μηνών από την παραπομπή είτε με την έκδοση πειθαρχικής απόφασης είτε με παραπομπή ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου. Σε περίπτωση παραπομπής ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ολοκληρώνεται η πειθαρχική διαδικασία εντός διμήνου από την παραπομπή, εκτός εάν απαιτείται η διεξαγωγή ανάκρισης, οπότε ολοκληρώνεται εντός τετραμήνου από την παραπομπή. Επιταχύνεται, επίσης, η πειθαρχική διαδικασία διά της κατάργησης της δυνατότητας ανακλήσεως των πειθαρχικών αποφάσεων.
Περιορίζεται σημαντικά η προθεσμία εντός της οποίας αποφαίνονται επί των πειθαρχικών υποθέσεων τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια. Η ρύθμιση ενισχύει την επίσπευση της πρώτης φάσης της πειθαρχικής διαδικασίας.
Προβλέπεται, επίσης, η σύντμηση των προθεσμιών των ενστάσεων κατά των αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων, με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας. Μικρότερη θα είναι και η προθεσμία, εντός της οποίας πρέπει το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο να εκδώσει την απόφασή του επί των ενστάσεων που έχουν ασκηθεί κατά των αποφάσεων του πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων. Με την εν λόγω προθεσμία επισπεύδεται η διαδικασία εκδίκασης των ενστάσεων.
Το νομοσχέδιο Μανιτάκη προβλέπει ότι δεν θα εφαρμόζεται το καθεστώς της διαθεσιμότητας σε περίπτωση κατάργησης θέσεων για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στον δημόσιο τομέα, για το οποίο εφαρμόζονται οι οικείες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Ομάδα δράσης στο Μαξίμου

Για την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας – αποχωρήσεων από το Δημόσιο συγκροτείται, με απόφαση του πρωθυπουργού, επιτελική ομάδα που θα έχει στόχο να υποβοηθά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και να «ξεμπλοκάρει» τις διαδικασίες.
Οπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών κατά την τελευταία σύσκεψή τους στο Μαξίμου, επικεφαλής της «ομάδας δράσης» θα είναι ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, και πλην της ηγεσίας του υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης (Α. Μανιτάκης και Μ. Βολουδάκης) θα συμμετέχουν ο γραμματέας Συντονισμού Δ. Βαρτζόπουλος και, τουλάχιστον, ένα ακόμη στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου. Η ομάδα θα επικεντρωθεί και στο έτερο δύσκολο εγχείρημα, την «εξεύρεση» δηλαδή 12.500 υπαλλήλων, που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας μέχρι τον Ιούνιο και επιπλέον 12.500 μέχρι τα τέλη του έτους…

Χτύπημα «Απάτσι» στο πολιτικό σκηνικό

Ισχυρούς κραδασμούς στο ήδη ετοιμόρροπο πολιτικό σύστημα πρόκειται να προκαλέσει ένα νέο γιγαντιαίο σκάνδαλο που αναμένεται να ξεσπάσει τις επόμενες ημέρες. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται δύο κορυφαία πολιτικά στελέχη, καθώς και βαριά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου.

Γράφει ο ΠΑΡΑ…στρατημένος

Πρόκειται για το σκάνδαλο με τις μίζες που έπεσαν για την αγορά των αμερικανικών ελικοπτέρων «Απάτσι», τα οποία το υπουργείο Αμυνας παρέλαβε μετά από περιπέτειες χρόνων και αφού προηγουμένως κινήθηκαν κάποιοι «μαύροι» λογαριασμοί που ξεμπλόκαραν, τελικά, τη μεγάλη προμήθεια, η οποία στοίχισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.
Το «Π» αποκαλύπτει σήμερα την εμπλοκή δύο πρώην υπουργών, ενός του ΠΑΣΟΚ και ενός της ΝΔ, στην κίνηση «μαύρου χρήματος» που ενεργοποίησαν οι μεσάζοντες επιχειρηματίες, προκειμένου να προχωρήσει η προμήθεια και να ολοκληρωθεί η παραλαβή των ελικοπτέρων. Η Αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος», ερευνώντας τη διαδρομή των λογαριασμών γνωστού αντιπροσώπου οπλικών συστημάτων, ανακάλυψε ότι μέσα από αυτούς τροφοδοτήθηκαν οι λογαριασμοί δύο πρώην υπουργών.
Με δεδομένο ότι το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος είναι αδίκημα διαρκές, η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος εξέδωσε αμέσως εντάλματα σύλληψης για τους δύο πρώην υπουργούς, τα οποία για άγνωστο λόγο μέχρι στιγμής παραμένουν στα χέρια του εισαγγελέα και δεν έχουν εκτελεστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους δύο πρώην υπουργούς δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και για αυτό οι αρμόδιες αρχές λειτούργησαν όπως και στην περίπτωση του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Οι παρενέργειες
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η εκτέλεση των ενταλμάτων θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και βέβαια αναμένεται να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες στο ήδη ετοιμόρροπο πολιτικό σύστημα. Πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα σε βάρος του πολιτικού προσωπικού, το οποίο έχει απολέσει και τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας του.
Για το επίμαχο ζήτημα έχουν ενημερωθεί κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τα οποία διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι όλες οι υποθέσεις σκανδάλων θα πρέπει να ερευνηθούν, γιατί αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι οι νέες παραπομπές θα λειτουργήσουν λυτρωτικά για το πολιτικό σύστημα, αφού ο κόσμος θα πειστεί ότι έχει τελειώσει οριστικά το καθεστώς ιδιότυπης αλυσίδας που απολάμβαναν τα κορυφαία πολιτικά στελέχη τα οποία ενέχονταν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν ζημιώσει το Δημόσιο. Παράλληλα, θα περάσει και το μήνυμα ότι το κόλπο των παραγραφών έχει τελειώσει και ότι όποιος εντοπιστεί με «μαύρους» λογαριασμούς θα παίρνει τον δρόμο για τον Κορυδαλλό και, μάλιστα, με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι επιχειρηματίες
Το σκάνδαλο με τις μίζες των «Απάτσι» αναμένεται να πάρει ευρύτερες διαστάσεις, διότι στην προμήθεια εμπλέκονται βαριά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου. Αυτό που τρέμουν, στην κυριολεξία, πολιτικοί και επιχειρηματίες είναι οι παράπλευρες απώλειες που αναμένεται να προκαλέσει το άνοιγμα όλων των λογαριασμών κορυφαίου επιχειρηματία που εμπλέκεται στα εξοπλιστικά. Διότι, στη μακροχρόνια διαδρομή του στον νευραλγικό τομέα του μεσάζοντα για τις προμήθειες του υπουργείου Εθνικής Αμύνης είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς με κορυφαία πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και με βαριά ονόματα επιχειρηματιών με τους οποίους είχε συνέργειες και εκδοτών.
Το σκάνδαλο με τα «Απάτσι» αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση διαπλοκής ανάμεσα στο πολιτικό πρόσωπο και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Η ολέθρια αυτή σχέση έφερε τη χώρα στη χρεοκοπία, αφού οι προμήθειες του Δημοσίου πληρώνονταν σε τιμές διπλάσιες και τριπλάσιες από τις πραγματικές, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να ζημιώνεται κάθε χρόνο με δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία αν αθροιστούν σε βάθος μιας εικοσαετίας υπερβαίνουν κατά 50% το δημόσιο χρέος.

Ερχονται διώξεις και παραπομπές

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται «καταιγίδα» παραπομπών για σκάνδαλα. Το «Π» αποκαλύπτει ότι σύντομα πρόκειται να ασκηθούν διώξεις για την επίμαχη προμήθεια από τα τρόλεϊ, που είναι γνωστή και ως σκάνδαλο των ναυπηγείων. Πολλοί από αυτούς, όπως ο γνωστός μεσάζων και ιδιοκτήτης της ΜΙΕ, Μιχάλης Ματαντός, ο οποίος διακίνησε τεράστια ποσά μέσα από υπεράκτιες εταιρείες με θετικούς αποδέκτες πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Ενα μεγάλο μέρος από τα «μαύρα» που διακίνησε ο Μ. Ματαντός επέστρεφε στη Γερμανία και πήγαινε στις τσέπες κορυφαίων στελεχών της HDV που ενέκριναν τα κονδύλια για τα «μαύρα ταμεία».
Πάντως, οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου με τα υποβρύχια, όπως και αυτοί της Siemens, διαφεύγουν και προστατεύονται ανοιχτά από το γερμανικό κράτος. Ο μεγάλος «μαέστρος» των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Χριστοφοράκος, μένει μόνιμα στη Γερμανία, ενώ ο Γκαραβέλας μετακινήθηκε οικογενειακά σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Μιχάλη Ματαντό που ζει μόνιμα στη Γερμανία, απαξιεί να παρουσιαστεί στις δικαστικές αρχές και περιορίζεται στην απολογία μέσω υπομνημάτων. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να κινδυνεύουμε να γίνουν δίκες για τη Siemens και τα υποβρύχια χωρίς κατηγορούμενους, με ό,τι μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται.

Keywords
Χριστούγεννα, αντώνης μανιτάκης, εν λόγω, υπουργοι, ΑΣΕΠ, αει, τει, νπιδ, οργανα, ΠΑΣΟΚ, τσοχατζοπουλος, χρεοκοπια, χρεος, ερχονται, καλοκαιρι, ελλαδα, siemens, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, ακης τσοχατζοπουλος, τελος του κοσμου, αξιολογηση, αντώνης μανιτάκης, ημερομήνια, γερμανια, ιχνη, νπιδ, ονοματα, siemens, αγορα, αει, αξιζει, αοριστου χρονου, αποζημιωση, τει, γινει, δεδομενο, δευτεροβαθμια, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, εφημεριδα της κυβερνησεως, εγγυηση, εγχειρημα, ευρω, υπαρχει, εν λόγω, ενσταση, εξελιξη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κινηση, λεπτομερειες, λογο, μαξιμου, μιζες, ομαδα, οφελος, πηγαινε, πηγη, πρωταγωνιστες, πτυχιο, ρυθμιση, συντομα, σχεδιο, υλοποιηση, αγνωστο, εμφαση, χωρα, υπουργειο, κληση, μεινει, οργανα, θεματα, θεσεις, ξεπλυμα, χερια
Τυχαία Θέματα