Ποιον προκρίνουν οι Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές

Δεκαεννιά Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές κάνουν τις δικές τους προβλέψεις σχετικά με την έκβαση της εκλογικής μάχης για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η άτυπη αυτή ψηφοφορία εμφανίζει ως επικρατέστερο τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με «ψήφους» 11 έναντι 8, οι οποίοι στοιχηματίζουν υπέρ μιας πιθανής νίκης του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, Μιτ Ρόμνεϊ. Στην πραγματικότητα η εφημερίδα Ουάσιγκτον

Ποστ συγκέντρωσε τις απόψεις όσων σχολιαστών «εκτέθηκαν» διατυπώνοντας δημόσιες προβλέψεις για το νικητή.

Ο Νέιτ Σίλβερ, «γκουρού» των πολιτικών προβλέψεων, εκτιμά ότι ο Ομπάμα θα σαρώσει, δίνοντάς του 303 εκλεκτορικές ψήφους. Ο θεωρούμενους από κάποιους ως «ο πιο έγκυρος στατιστικολόγος στις ΗΠΑ» κατασκεύασε ένα μοντέλο που αναλύει τις δημοσκοπήσεις και των 136 ινστιτούτων που παρακολουθούν την εκστρατεία κι από το μπλογκ του, FiveThirtyEight, θεωρεί ως επικρατέστερο νικητή τον νυν πρόεδρο. Ο 35χρονος «γκουρού» έχει ιστορικό έγκυρων εκτιμήσεων, αφού προέβλεψε με ακρίβεια τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2008 σε 49 πολιτείες (έχασε μόνο την Ιντιάνα), καθώς και τα αποτελέσματα των εκλογών για τη Γερουσία.

Τον αριθμό των 303 εκλεκτόρων και επικράτηση του Ομπάμα προβλέπει και ο Σαμ Ουάνγκ, αναλυτής του Εκλογικού Κονσόρτιουμ του πανεπιστημίου Πρίνστον, ενώ ο Εζρα Κλάιν της Washington Post, τονίζει πως «αν κάποιος βάλει κάτω όλες τις δημοσκοπήσεις και τις αναλύσεις, τότε μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Αυτός είναι ο δικός μου κανόνας», προβλέποντας επίσης νικητή τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ με 290 εκλέκτορες.

Ο Λάρι Σαμπάτο, εκλογικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, επισημαίνει τη σημασία του πρόσφατου τυφώνα «Σάντι» για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος, υποστηρίζοντας πως «ποιος θα το περίμενε πως ο τυφώνας Φρανσκενστόρμ θα εκτόπιζε τον Ρόμνεϊ από το επίκεντρο της προεκλογικής μάχης για τρεις ολόκληρες ημέρες και θα έδινε στον πρόεδρο τη δυνατότητα να επιτελέσει τόσο καλά το ρόλο του «προεδρικού παρηγορητή»;», προβλέποντας κι αυτός μια επικράτηση του Ομπάμα με 290 εκλέκτορες.

Οι αναλυτές της «απέναντι» πλευράς στέκονται πολύ στην σημασία της ψήφου των αναποφάσιστων αμερικανών ψηφοφόρων. «Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι, αυτοί που δεν ανήκουν σε κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα, ρέπουν προς την πλευρά του Ρόμνεϊ», λέει ο Μάικλ Μπαρόνε της πολιτικής ιστοσελίδας «Examiner», θεωρώντας πως ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης θα επικρατήσει με 315 εκλέκτορες, έναντι 223 του Ομπάμα.

«Το έδαφος έχει αρχίσει να υποχωρεί κάτω από τα πόδια του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος δεν φαίνεται να τα πηγαίνει καλά σε ομάδες ψηφοφόρων όπως οι λευκοί Αμερικανοί και οι κομματικά ανεξάρτητοι», τονίζει ο Μπεν Ντομενέκ της πολιτικής ιστοσελίδας «Transom», θεωρώντας πως «το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει το εκλογικό επιτελείο του Ομπάμα είναι μια οριακή νίκη, αλλά με τη δημοτικότητα του προέδρου να έχει πέσει κατά πολύ». «Προβλέπω επικράτηση του Ρόμνεϊ με 278 εκλέκτορες έναντι 260 του Ομπάμα», καταλήγει ο Ντομενέκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα