Προειδοποίηση Bundesbank προς ΔΝΤ

Το καμπανάκι έκρουσε σήμερα, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , η γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα Bundesbank, με την προειδοποίηση να μην αναλαμβάνει τόσο μεγάλο ρίσκο στα χρηματοδοτικά της προγράμματα για χώρες σε κρίση (όπως η Ελλάδα), υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έτσι μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας των προγραμμάτων.

Στη μηνιαία της έκθεση

για το Σεπτέμβριο, η Bundesbank δήλωσε ότι από την αρχή της δεκαετίας του 2000 και ιδιαίτερα όσο διαρκεί η οικονομική κρίση παγκοσμίως, το ΔΝΤ «έχει επιδείξει αυξημένη προθυμία» να παράσχει χρηματοδότηση με πιο χαλαρούς όρους στις χώρες που έχουν ανάγκη.

Όμως, σύμφωνα με την Bundesbank, αυτό συνεπάγεται υψηλότερο ρίσκο για το ΔΝΤ και τους πιστωτές του και ακόμη αυξημένους κινδύνους για λανθασμένα κίνητρα αναφορικά με τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Bundesbank προειδοποιεί ότι «το ΔΝΤ θα τείνει να μεταμορφωθεί από έναν μηχανισμό ρευστότητας σε ένα ινστιτούτο πίστωσης», κάτι το οποίο δεν θα ήταν σύμφωνο με τον ιδρυτικό χάρτη του Ταμείο και το οποίο ίσως οδηγούσε στην συντριβή της θεσμικής δομής του ΔΝΤ.

Επίσης ανέφερε ότι ο όγκος χρηματοδότησης των πρόσφατων προγραμμάτων του ΔΝΤ, είναι εξαιρετικά υψηλός, υποδηλώνοντας ότι οι χώρες πρέπει να πετύχουν ακόμη υψηλότερα κέρδη προσαρμογής, για να επιτύχουν επαρκή αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Στην περίπτωση της χώρας μας, αξίζει να συγκρατήσουμε και την επισήμανση της Bundesbank προς το ΔΝΤ, ότι «οι σημερινές εμπειρίες σε συγκεκριμένες χώρες όπου εφαρμόζονται προγράμματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε πάντα τις απαιτούμενες επιτυχίες στις προσαρμογές».

Keywords
Τυχαία Θέματα