«Πτήσεις με αναταράξεις» λόγω κλιματικής αλλαγής

Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι σε 30-40 χρόνια οι κλιματικές μεταβολές είναι πιθανό να οδηγήσουν στη δημιουργία πολύ ισχυρών ρευμάτων αέρα στους αεροδιαδρόμους που χρησιμοποιούν τα επιβατηγά αεροσκάφη τα οποία κινούνται στις περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού, σύμφωνα με το «Βήμα».

Ερευνητές των πανεπιστημίων East Anglia και Reading στη Βρετανία σχεδίασαν προσομοιώσεις συγκρίνοντας τη δημιουργία και την ένταση των αέριων ρευμάτων που είναι γνωστά ως αεροχείμαρροι τόσο σε συνθήκες κλιματικής σταθερότητας (όπως αυτές της

προβιομηχανικής εποχής) όσο και σε ένα περιβάλλον με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα όπως συμβαίνει σήμερα και αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες δεκαετίες. Οι αεροχείμαρροι είναι σε πολλές περιπτώσεις υπεύθυνοι για τις ξαφνικές αναταράξεις κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.

Τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων έδειξαν ότι οι συνθήκες που αναμένεται να επικρατούν στην ατμόσφαιρα το 2050 θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση τόσο της έκτασης της ζώνης των αναταράξεων όσο και της έντασής τους.

Οι επιπτώσεις

Με δεδομένο ότι καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 600 υπερατλαντικές πτήσεις, αν η κατάσταση εξελιχθεί σύμφωνα με το σενάριο των ερευνητών θα υπάρξει σειρά αρνητικών επιπτώσεων. Παράλληλα είναι πιθανό να υπάρχουν πολύωρες καθυστερήσεις σε πτήσεις. Από την άλλη πλευρά αν οι εταιρείες αποφασίζουν να αλλάζουν τα δρομολόγια τους και να ακολουθούν πιο ασφαλείς αλλά πιο μακρινές διαδρομές αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα