Ρωσία προς Δύση: Εσκεμμένη η αποσιώπηση βίας εναντίον Ρώσων στην Αν. Ουκρανία

Συνεχίζονται οι τριβές ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία καθώς αλληλοκατηγορούνται για άσκηση προπαγάνδας και αποσιώπηση γεγονότων. Αφενός, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταγγέλλει τη Δύση για απόκρυψη του γεγονότος ότι ακόμα και Ρώσοι έχουν πέσει θύματα βίας και έχουν συλληφθεί. Αφετέρου η φιλοδυτικοί Ουκρανοί αναφέρουν ότι η Ρωσία ψάχνει πρόσχημα για να εισβάλλει στην Κριμαία.

Την Κυριακή

το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι είναι εξοργισμένο «από την ανομία που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία» και κατηγόρησε το ακροδεξιό παραστρατιωτικό κίνημα « Δεξιός Τομέας» για « συνέργεια» με τη νέα κυβέρνηση στο Κίεβο.

Η Ρωσία κατηγόρησε ακόμη τη Δύση ότι σιωπά σχετικά με τη βία και τις συλλήψεις που πραγματοποιούνται σε βάρος Ρώσων συμπατριωτών του. Το υπουργείο αναφέρει σε δήλωσή του πως μασκοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στις 8 Μαρτίου στο Χάρκοβο, τραυματίζοντας μερικούς. Αναφέρει επίσης πως επτά Ρώσοι δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση στο Δνειπεροπετρόφσκ, γεγονός που δείχνει ότι οι νέοι ηγέτες και οι Δυτικοί σύμμαχοί τους δεν είναι προσηλωμένοι στις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης.

«Η επαίσχυντη σιωπή των Δυτικών εταίρων μας, των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ξένων μέσων ενημέρωσης είναι εντυπωσιακή. Τίθεται το ερώτημα – πού είναι η περίφημη αντικειμενικότητα και προσήλωση στη δημοκρατία;», ερωτά το ρωσικό υπουργείο.

«Πρόσχημα για να εισβάλει ψάχνει η Ρωσία»

Από τη μεριά της η κυβέρνηση της Ουκρανίας και Δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει Ρώσους αξιωματούχους και ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι διαστρεβλώνουν τα γεγονότα για να εμφανίσουν ως βίαιους εξτρεμιστές τους διαδηλωτές που ανέτρεψαν τον υποστηριζόμενο από τη Μόσχα Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Αυτόπτες μάρτυρες στην ανατολική Ουκρανία λένε πως οι εντάσεις εκεί υποθάλπονται από φιλορώσους ακτιβιστές, οι οποίοι υποκινούν βίαια επεισόδια για να παράσχουν στον Πούτιν ένα πρόσχημα ώστε να εισβάλει στην Ουκρανία για να προστατεύσει τους εκεί Ρώσους.

Αξιωματούχος που παρακολουθεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης για λογαριασμό του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε, αφού επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Κριμαία, πως η πιο πιεστική ανησυχία της αφορά τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης στη νότια αυτή περιοχή της Ουκρανίας. Η ίδια δήλωσε πως οι φιλορωσικές αρχές που έχουν καταλάβει την εξουσία στην Κριμαία καταστέλλουν τα μέσα ενημέρωσης που δεν τις υποστηρίζουν και εκφοβίζουν δημοσιογράφους.

The post Ρωσία προς Δύση: Εσκεμμένη η αποσιώπηση βίας εναντίον Ρώσων στην Αν. Ουκρανία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα