Σ. Κεδίκογλου: «Η συμφωνία θα έχει κλείσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής»

Τελευταίο ορόσημο για το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα η παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, καθώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, έχοντας στις βαλίτσες του ολοκληρωμένο το πρόγραμμα των δημοσιονομικών περικοπών και των μεταρρυθμίσεων. Οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πρόοδο, ωστόσο ολοένα και νέα αγκάθια «αναφύονται» στο δρόμο για την επίτευξη της συμφωνίας.

Το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και των αρμόδιων υπουργών τόσο για τις ανατροπές στα εργασιακά, που η τρόικα θέτει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, όσο και για τις απολύσεις στο Δημόσιο.
Ειδικότερα, η τρόικα πιέζει για νέο κατώτατο μισθό, που θα προκύψει από την κατάργηση επιδομάτων και ωριμάνσεων (τριετιών), πλαφόν 12 μισθών στις αποζημιώσεις απολύσεων με 3μηνη προειδοποίηση, ευέλικτο ωράριο (6ήμερο), καθώς επίσης απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από τους οργανισμούς που καταργούνται και διεύρυνση του σχεδίου διαθεσιμότητας για όλο το Δημόσιο.

Από νωρίς το πρωί, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς, καθώς όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «πρέπει να έχουμε κλείσει έως την Τετάρτη, για να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής». Πρόσθεσε, δε, ότι «δυνητικά είμαστε πιο κοντά στα δημοσιονομικά μέτρα, παρά στις προαπαιτούμενες δράσεις».

Μιλώντας στο Mega το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι υπάρχει «σκληρή διαπραγμάτευση, πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση» και πρόσθεσε: «Παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμφωνία θα έχει κλείσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διεκρίνισε, πάντως, εάν θα υπάρξει σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών μετά τη συμφωνία με την τρόικα και πριν από το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες.

Οι συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας θα συνεχιστούν από το πρωί με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, ενώ μετά τις 16:00 το απόγευμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα συναντηθούν με τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό αναπληρωτή, Χρήστο Σταϊκούρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αποτρέψει την ένταξη στα προαπαιτούμενα για τη δόση της μείωσης των αποζημιώσεων απολύσεων και της κατάργησης των τριετιών για τους κατώτατους μισθούς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης διέκοψε την Κυριακή τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ωστόσο όπως φαίνεται θα επανέλθει δριμύτερος σήμερα, Δευτέρα.
Όπως δήλωσε στο Mega το πρωί: «Δεν σκόπευα και δεν σκοπεύω να παραιτηθώ από την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας για να σωθεί ο τόπος. Δεν παραιτούμε στη μέση της μάχης. Το καθήκον και η υποχρέωσή μου είναι να κάνω το καλύτερο για τον τόπο. Το αποτέλεσμα θα το δείτε σύντομα».
Όσον αφορά στις διαπρ

Keywords
Τυχαία Θέματα