Σχέδια αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου από τον Σαμαρά

Ξαφνικά ένα θέμα «ταμπού» βγαίνει με τον πιο επίσημο τρόπο στη δημοσιότητα και αυτό δεν είναι άλλο από την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο βυθό της Κρήτης αλλά και του Αιγαίου. Όσοι επί χρόνια προσπαθούσαν να ανοίξουν το θέμα χαρακτηρίζονταν γραφικοί.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τις μελέτες που υποστήριζαν ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο βυθό του Αιγαίου ή της Κρήτης, περίπου ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας.Ξαφνικά από τα απαξιωτικά σχόλια κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου που
είχε εμμονές με την πράσινη ανάπτυξη έγινε στροφή 180 μοιρών στο «μαύρο» χρυσό.Αυτό έγινε όταν η νορβηγική εταιρεία PGS, η μεγαλύτερη ερευνητική εταιρεία στην αγορά πετρελαίου στον κόσμο, παρουσίασε για πρώτη φορά έναν χάρτη που αποδεικνύει ότι ερήμην του επίσημου κράτους έχουν γίνει εκτεταμένες μυστικές σεισμικές έρευνες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η συνέχεια είναι γνωστή, φτάσαμε στο σημείο να δημοσιεύονται χάρτες, για αυτόν τον πλούτο στον διεθνή τύπο. Απόρρητες εκθέσεις να βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού και την ελληνική κυβέρνηση να ετοιμάζεται  να μπει δυνατά στο ενεργειακό παιχνίδι.

Το «χαρτί» των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και του ορυκτού πλούτου στον ελληνικό χώρο ετοιμάζεται να παίξει η κυβέρνηση και επικοινωνιακά ώστε να αλλάξει το οικονομικό κλίμα, τόσο από το εξωτερικό προς το εσωτερικό, αλλά κυρίως σε ότι αφορά την εσωτερική αγορά η οποία καταρρέει. Δεν είναι τυχαία η διαρροή της απόρρητης έκθεσης σε Γερμανική εφημερίδα.

Ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς θεωρεί ότι κάποια «καλά νέα» από το μέτωπο των ερευνών υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο θα μπορούσε να μεταβάλει προς το θετικότερο το οικονομικό κλίμα έναντι της Ελλάδας.

Το περιεχόμενο της έκθεσης σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε τον Ιούνιο στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την Deutsche Bank η οποία στα τέλη Νοεμβρίου προχώρησε στην ανάλυση και αποτίμηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε σχέση με τις μελλοντικές ταμειακές ροές που μπορούν να παραγάγουν τα κοιτάσματα αυτά.

Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης που παρουσίασε το «Κ» υπογραμμίζεται ότι
υπάρχουν επτά επιστημονικά ευρήματα που καθιστούν επικτακτική τη διερεύνηση της περιοχής νοτίως της Κρήτης.

Αυτά είναι:   

1. To 20% των γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων απαντάται στα σημεία σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών. ‘Άρα η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί.

2. Τα Πρίσματα Επαύξησης σε όλο τον κόσμο, (Barbados, Makran, Irrawaddy – Andaman, West Timor Trough) είναι δείκτες ύπαρξης γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Επομένως, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί δεδομένου ότι τα επαυξητικά πρίσματα βρίσκονται στην Μεσογειακή Ράχη που έχει μήκος πάνω από 1,000 χιλιόμετρα.

3. Ενεργά λασποηφαίστεια σε όλο τον κόσμο προδίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα