Σοβαρευτείτε ή διαλύστε την προανακριτική

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Η προανακριτική επιτροπή της βουλής που υποτίθεται ότι διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αποτυπώνει την κατάντια του ελληνικού κοινοβουλίου με την υπάρχουσα σύνθεση του.

Στην προσπάθεια συγκάλυψης των υπεύθυνων παίζουν όλοι μα όλοι τον ρολό τους. Το γεγονός ότι ακόμα και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης συμμετέχουν σε μια κακόγουστη θεατρική φάρσα, που προτάσσει τις την ειρωνεία και τα διαπροσωπικά

συμφέροντα του καθενός από όσους μετέχουν, αντί των όποιων στοιχείων προκύπτουν, έχει καταστήσει ήδη την επιτροπή αναξιόπιστη, σίγουρα «αντιλειτουργική», με μαθηματική αβεβαιότητα αναποτελεσματική και χωρίς καμία διασφάλιση φερεγγυότητας στο οποίο πόρισμα που θα προκύψει από την προανακριτική διαδικασία.

Το γεγονός είναι πως όσοι επενδύουν στο πρόσκαιρο εντυπωσιασμό ενός σόου αλλά και όσοι εμποδίζουν εν τοις πράγμασι την ροή των ερευνών, απλώς κουκουλώνουν με περίτεχνο τρόπο την υπόθεση. Υπό αυτές τις συνθήκες η διερεύνηση του μεγαλύτερου ίσως σκανδάλου που έχει σκάσει στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, μεταβάλλεται σε οπερέτα.

Γι αυτό και η λειτουργιά της επιτροπής που βγάζει στην επιφάνεια τα χειρότερα δείγματα μιας έτσι κι αλλιώς αμφισβητούμενης κοινοβουλευτικής σύνθεσης, που έχει προκύψει από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση αρχίζει να καθίσταται έως και περιττή, επειδή λοιπόν η κοινωνία θέλει φως παντού και η πολιτική τάξη είναι αυτή που κάνει του πολίτες να ζητούν άκριτα τα «κεφάλια» φερόμενων η πραγματικών ενόχων «επί πινάκι» η επιτροπή αυτή, ή πρέπει να λειτουργήσει και να προάγει την αλήθεια, ή να πάει ο καθένας σπίτι του. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι βέβαιο πως η κοινωνία θα θεωρήσει ενόχους, όσους σήμερα συγκαλύπτονται και θα οδηγηθεί σε ακραίες αντιδράσεις με την ευθύνη των εχόντων στα χέρια τους τα κλειδιά της εξουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα