Στα χνάρια της Ουγκάντας

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Ένα νεκρό παιδί και άλλοι τρεις τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα της επίθεσης στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Ο μανιακός ο οποίος πέταξε τη χειροβομβίδα πιθανολογείται ότι ανήκει στην περιβόητη οργάνωση που δρα στη Σομαλία, την Αλ Σαχάμπ.
Τον τελευταίο καιρό, ανάλογες επιθέσεις έχουν γίνει μέσα στο πλαίσιο διαμάχης τοπικών συμμοριών. Στο Ναϊρόμπι πιστεύουν ότι η άνανδρη αυτή επίθεση έγινε για εκδίκηση, αφού η Κένυα συμμετέχει στην καταστολή της Αλ Σαχάμπ στην πολύπαθη Σομαλία πάντα κάτω από την επίβλεψη του ΟΗΕ.

Το γεγονός ότι ένα παιδί σκοτώθηκε δεν σημαίνει ότι η Κένυα θα πάψει να συμμετέχει στην εξάρθρωση της συμμορίας, η οποία έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν επιθέσεις ακόμα και σε Σομαλούς πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Κένυα. Αρκετοί, όμως, φοβούνται ότι όσο η ηγεσία στο Ναϊρόμπι συμμετέχει στην επιχείρηση εναντίον της Αλ Σαχάμπ τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες πραγματοποίησης πιο αιματηρών επιθέσεων, σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που θα υπάρχει κίνδυνος το πρόβλημα να μεταφερθεί σε κενυατικό έδαφος. Το παράδειγμα της γειτονικής Ουγκάντας είναι χαρακτηριστικό. Περίπου 74 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα Καμπάλα πριν από λίγο καιρό, όταν εξερράγη βόμβα σε δημόσιο χώρο. Όλοι κατάλαβαν ότι η δολοφονική οργάνωση ήταν πίσω από το μακελειό.
Η Αστυνομία συνέλαβε κάποια άτομα ως ύποπτα, όμως και αυτήν τη φορά δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία ικανά για στοιχειοθέτηση κατηγορίας. Κανένας, πάντως, στην Κένυα δεν θέλει να βάλει τη χώρα σε έναν κύκλο αίματος ανάλογο με αυτόν της Νιγηρίας ή της Σομαλίας. Βέβαια, η εμπλοκή των Κενυατών στις επιχειρήσεις είναι κατά κάποιον τρόπο υπόσχεση για την υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η όποια υπαναχώρηση θα θεωρηθεί νίκη για την Αλ Σαχάμπ. Από την άλλη πλευρά, η Αλ Σαχάμπ προσπαθεί με προπαγάνδα να πείσει –ανεπιτυχώς μέχρι τώρα– τους Σομαλούς ότι το Ναϊρόμπι προσβλέπει μελλοντικά σε προσάρτηση εδαφών. Η όποια κίνηση από εδώ και στο εξής για τους Κενυάτες θα πρέπει να συμπεριλάβει περισσότερες χώρες που θα καταστρώσουν συλλογικά ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο για την εξουδετέρωση της Αλ Σαχάμπ.

ΝΑΤΟ: Νωρίτερα η αποχώρηση από Αφγανιστάν
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Ράσμουσεν, αποκάλυψε ότι το σύνολο των συμμαχικών δυνάμεων θα αποσυρθεί από το Αφγανιστάν πριν από τον χειμώνα 2014, που είναι προγραμματισμένη η αποχώρηση. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η μετάβαση στην ομαλότητα έχει διαταραχθεί από τις κλιμακούμενες και ολοένα πιο αποτελεσματικές επιθέσεις των Ταλιμπάν σε συμμαχικές φάλαγγες, ακόμα και σε εγκαταστάσεις στρατοπέδων. Ταυτόχρονα, παραδέχτηκε ότι πολλοί Αφγανοί στρατιώτες του τακτικού στρατού ελέγχονται από τους Ταλιμπάν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν στρέψει τα όπλα τους εναντίον των εκπαιδευτών τους.
Κατά κάποιον τρόπο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ομολόγησε την αποτυχία, προσέχοντας, όμως, να τη χαρακτηρίσει ως «καθυστέρηση στο πλάνο». Για πολλούς στη Δύση τα περιστατικά διαφθοράς στον αφγανικό στρατό είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι ν

Keywords
Τυχαία Θέματα