Στο μικροσκόπιο των Γάλλων τα ανοίγματα της Alpha Bank στην Κύπρο…


Σε εξέλιξη βρίσκονται όλα τα σενάρια για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας, ακόμη και το ενδεχόμενο παραμονής της Credit Agricole για κάποιο διάστημα, μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση καθώς οι Γάλλοι δεν βλέπουν με καλό μάτι όχι μόνο την υπερ – δραστηριότητα της Alpha Bank που συνεχίζει τα χρηματιστηριακά παιχνίδια αλλά διαπιστώνουν ότι η κατάσταση στην Κύπρο

με τα χαρτοφυλάκια – φούσκα είναι τόσο έκρυθμη που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες του κορυφαίου γαλλικού ομίλου στην Περιφέρεια.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal η Credit Agricole θα χρειαστεί να ρίξει στην Εμπορική επιπλέον 600-700 εκατ ευρώ . Αποδεικνύεται μετά από αυτό πως η αποχώρηση των Γάλλων από την Ελλάδα και τον τραπεζικό τομέα θα είναι πολύ δαπανηρή, γιατί και τον Ιούλιο η Credit Agricole ”έριξε” 2,3 δις ευρώ στην Εμπορική για την ανακεφαλαιοποίηση της.

Κατά το δημοσίευμα όμως η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε πως το ποσό αυτό, δηλαδή τα 2,3 δις ευρώ, δεν ήταν αρκετό, κυρίως γιατί η ελληνική οικονομία βουλιάζει στην ύφεση και συνεπώς αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πάντως εκπρόσωπος της Credit Agricole αρνήθηκε να σχολιάσει τονίζει η Wall Street Journal. Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη καθώς οι προσφορές της Εθνικής και της Eurobank σχετίζονται αμιγώς με το επιχειρηματικό – τραπεζικό κομμάτι της Εμπορικής σε αντίθεση με εκείνη της Alpha Bank η οποία, κατά τον κυπριακό τύπο, εμφανίζει σοβαρά ανοίγματα όχι μόνο στο μετοχικό της κεφάλαιο στην Ελλάδα, αλλά και στα στεγαστικά της δάνεια στην Κύπρο τα οποία υπερβαίνουν τα 1,9 δις ευρώ και σε μεγάλο βαθμό διέπονται από σοβαρές επισφάλειες.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο κυριακάτικο «Παρασκήνιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα