Συναγερμός για δήμους χωρίς προϋπολογισμό


Αγωνία επικρατεί σε υπουργείο Εσωτερικών και Αποκεντρωμένες Διοικητικές Περιφέρειες, προκειμένου να καταθέσουν «σωστό» προϋπολογισμό και οι δήμοι που τους έχει επιστραφεί ως «μη συμβατός με τις κείμενες διατάξεις». Το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και τους δήμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, πραγματοποιεί συνεχώς διαβουλεύσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους. Στα τέλη της προηγουμένης εβδομάδας οι δήμοι που είχαν πρόβλημα είχαν περιοριστεί σε λιγότερους από 40 και από αυτούς γύρω

στους πέντε με έξι βρίσκονται στο λεκανοπέδιο Αττικής. Στις περιπτώσεις που δεν θα μπορέσουν, τελικά, να καταθέσουν προϋπολογισμούς, το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να αποφασίσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει για να μην κηρύξουν στάσεις πληρωμών. Το πιθανότερο είναι να κατατεθεί ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι δήμοι αυτοί θα μπορούν να λαμβάνουν το 12μόριο των επιχορηγήσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Πάντως, ακόμα και στην περίπτωση που θα μπορέσουν οι δήμοι να καταθέσουν τους προϋπολογισμούς τους, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει δαπάνες για τις οποίες δεν υπάρχει το σύνολο του ποσού στους σχετικούς κωδικούς.

ΚΕΔΕ: Τι ζητάει για «γρήγορο» ΕΣΠΑ
Προτάσεις για την επιτάχυνση της εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007-2013 για έργα των δήμων κατέθεσε η ΚΕΔΕ στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ προκειμένου να βελτιωθεί και να απλοποιηθεί το σημερινό κανονιστικό πλαίσιο προτείνει: -Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό και την ωρίμαση των έργων, να δοθεί ενεργότερος ρόλος στις Μονάδες Α΄ των Διαχειριστικών Αρχών στην προαξιολόγηση, εισήγηση και παρακολούθηση της ωρίμασης των έργων, τα οποία μπορεί να είναι επιλέξιμα. -Να αυξηθεί το ποσοστό επιλέξιμης χρηματοδότησης για απαλλοτριώσεις και εν γένει γης σε ειδικές κατηγορίες έργων με ιδιαίτερη κοινωνική σημασία, όπως σχολικά κτήρια και υποδομές φροντίδας παιδιών. -Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης από τις εμπλεκόμενες στα δημόσια έργα υπηρεσίες. -Να εφαρμοστεί πρόγραμμα Συλλογικής Υποστήριξης των Δικαιούχων, καθώς και ειδικό πρόγραμμα μετάταξης μηχανικών και γεωτεχνικών στους μεσαίους και τους μικρούς δήμους.

Με δόσεις τα παρακρατηθέντα
Με 143 εκατ. ευρώ ενισχύει τους δήμους της χώρας το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησής τους, τηρώντας τη δέσμευση για ταυτόχρονη καταβολή, κάθε μήνα εκτός από την τακτική χρηματοδότηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) και των Παρακρατηθέντων Πόρων. Η τακτική επιχορήγηση είναι αυξημένη κατά 3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ποσό που προκύπτει από την ορθολογική διαχείριση των θεσμοθετημένων πόρων.
Με άλλη απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, κατανέμεται επιπλέον το ποσό 20 εκατ. ευρώ σε όλους τους δήμους της χώρας, με στόχο την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«ΑΘΗΝΑ»: Αντιδράσεις και στα Επτάνησα
Κλείνουν, ύστερα από κοινή απόφαση όλων των δημάρχων του Ιονίου, τα δημαρχεία των νησιών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση των τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Όπως επισημαίνει ο περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, οι πιέσεις των δημάρχων προς την κυβέρνηση θα αυξηθούν, καθώς το κλίμα στα Επτάνησα είναι βαρύ μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά», αφού, όπως επισημαίνουν, είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας που πλήττεται τόσο πολύ από το συγκεκριμένο σχέδιο. Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται η Κεφαλονιά, γι’ αυτό στο δημοτικό συμβούλιο, οι σύμβουλοι, ως έσχατη λύση, έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του δημάρχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα