Τα «δώρα» των Ευρωπαίων στον Σαμαρά

Περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων και παράταση στις περιόδους αποπληρωμών των δανείων διάσωσης, καθώς και ευρωπαϊκά κεφάλαια για να γίνουν επενδύσεις σε προγράμματα δημοσίων έργων στην Ελλάδα μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι τα δύο βασικά «δώρα» που σκοπεύουν να δώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Οι Ευρωπαίοι

γνωρίζουν ότι το 1 δις ευρώ που θα δοθεί εντός Ιουνίου στη χώρα μας θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν αποκλειστικά για να εξοφληθεί η συνεισφορά της Ελλάδας (900 εκατ. ευρώ) προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Πρόκειται για το παρακρατηθέν ποσό από τη δόση του Μαΐου που δεν δόθηκε ως μέσο πίεσης λίγο μετά από τις πρώτες εκλογές. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι είναι ένα πρώτο καθαρό μήνυμα αρχικής στήριξης στον Σαμαρά για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. «Είναι μια συμβολική χειρονομία, ότι θα δώσουμε ξανά λεφτά σε μια ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα σημαντικά «δώρα» των Ευρωπαίων προς την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, είναι αυτά που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Κυρίως, οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να ενταχθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ, που πιστεύουν ότι θα τονώσει την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη της απασχόλησης, αν γίνει γρήγορα και με μεγάλα ποσά. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μεγέθη για το επενδυτικό πρόγραμμα, αλλά υπό ορισμένα σχέδια που μελετώνται, οι δαπάνες σε δημόσιες επενδύσεις θα στοχεύουν στην αναβάθμιση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά για τις πωλήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ.

Η ΕΤΕπ και η Κομισιόν αποκάλυψαν ένα πρόγραμμα τον Μάρτιο για να δοθούν κεφάλαια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας που διψάνε για ρευστότητα με χρήση των αναπτυξιακών κεφαλαίων της ΕΕ ως εγγύηση για τα δάνεια της ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Με βάση αυτό το σχέδιο, η ΕΕ θα υποστεί τις πρώτες απώλειες σε οποιοδήποτε ατυχές δάνειο, δίνοντας έτσι στην ΕΤΕπ την δυνατότητα να επεκτείνει την κλίμακα δανεισμού. Αυτό το σχέδιο εξακολουθεί να προετοιμάζεται, δηλώνουν αξιωματούχοι της Ε.Ε., οι οποίοι εκτιμούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα