Τα μέταλλα δε… λύγισαν την κρίση!

Τα βασικά μέταλλα, και κυρίως το αλουμίνιο και ο χαλκός δεν κατάφεραν να “λυγίσουν” την οικονομική κρίση, ωθώντας σε περαιτέρω συρρίκνωση των εργασιών και των εσόδων των βιομηχανιών του κλάδου το 2012, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Hellastat.

Μπορεί το 2011, η διεθνής ζήτηση για βασικά μέταλλα (αλουμίνιο, χαλκός κ.α.) να σημείωσε εμφανή ανάκαμψη, κάτι που σε συνδυασμό με τις αυξημένες μέσες τιμές των μετάλλων, ενίσχυσε σημαντικά τον όγκο παραγωγής και τα έσοδα των ελληνικών βιομηχανιών και οδήγησε το δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ,

σε ενίσχυση κατά 6,4%.

Ωστόσο, τα πράγματα το 2012 κύλισαν εντελώς διαφορετικά. Η επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη ανέστρεψαν τις θετικές συνθήκες του κλάδου, οδηγώντας στην υποχώρηση της ζήτησης και στην πτώση των τιμών στα βασικά μέταλλα το 2012. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, η κάμψη της παραγωγικής επίδοσης τους πρώτους 9 μήνες του 2012 διαμορφώθηκε σε 5,4% σε ετήσια βάση, με την τάση υποχώρησης να χαρακτηρίζει τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων. Επίσης, οι νέες παραγγελίες το τελευταίο δωδεκάμηνο (Οκτ. 2011 – Σεπτ. 2012) υποχώρησαν κατά 12,5% συγκριτικά με το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα.

Περισσότερα στο www.toxrima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα