Τέλος στο παρεμπόριο

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που οργάνωσε το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου πάνω από 6.000 προϊόντα παρεμπορίου καταστράφηκαν. Μάλιστα, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκη, το ΣΥΚΑΠ συγκροτήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου και ο απολογισμός του πρώτου μήνα της δράσης του περιλαμβάνει τα εξής:

1. Διενεργήθηκαν υπό το συντονισμό του ΣΥΚΑΠ 15 επιχειρήσεις σε ανοιχτούς χώρους (λαϊκές – θρησκευτικές πανηγύρεις) όσο και σε πεζοδρόμια,

πλατείες και σε σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς.

2. Ελέγχθηκαν 130 διακινητές και διαπιστώθηκαν 37 παραβάσεις.

3. Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 6.380 προϊόντα παρεμπορίου και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 38.400 ευρώ.

Επιπλέον, πέρα από τους βασικούς ελέγχους, στο άμεσο διάστημα εντάσσεται και η δημιουργία κάποιων αποθηκών για τα κατασχεθέντα παράνομα εμπορεύματα.

Επίσης, προωθούνται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με στόχο:

- τη νομική θεσμοθέτηση του ΣΥΚΑΠ,

- την ένταξη στο νόμο 3892/2011 του ΣΔΟΕ, της ΕΛΑΣ και της Λιμενικής Αστυνομίας

- την αντιμετώπιση των περιπτώσεων εντοπισμού απομιμητικών προϊόντων που συνοδεύονται από τα απαραίτητα παραστατικά. Η ρύθμιση θα προβλέπει δέσμευση «εις χείρας τρίτου», λαμβάνοντας δείγμα του απομιμητικού προϊόντος για έλεγχο από ειδικό Μητρώο Πραγματογνωμόνων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το Συντονιστικό εδρεύει στο κτίριο της πλατείας Κάνιγγος και οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για καταγγελίες στο τετραψήφιο 1520.

Keywords
Τυχαία Θέματα