Θυσία Κύπρου με τη μεθυστική… οσμή φυσικού αερίου!

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ

Το ηχηρό «όχι» της κυπριακής Βουλής στην κατοχική απόφαση του Eurogroup δίνει τέλος σε ένα πρωτοφανές πολιτικό θρίλερ. Η οικονομική ευρωστία της Κύπρου και η ευημερία των Ελληνοκυπρίων βασίζονται κατά μεγάλο ποσοστό στις υπηρεσίες που παρείχε η Κύπρος ως τραπεζικό χρηματοπιστωτικό κέντρο.
Η απόφαση του Eurogroup ήταν απροκάλυπτα τιμωρητική για το ισχυρό

κυπριακό τραπεζικό σύστημα, που κατηγορείται για «ξέπλυμα» χρήματος της ρώσικης «μαφίας», αφού εκτιμάται ότι οι καταθέσεις των Ρώσων αγγίζουν το 40% των καταθέσεων που βρίσκονται στις κυπριακές τράπεζες. Στόχος του κ. Σόιμπλε είναι οι καταθέσεις των Ρώσων να «μετακομίσουν» από τις κυπριακές σε γερμανικές τράπεζες. Για να στεριώσει το πολυσυζητημένο πολιτικό «φλερτ» Μέρκελ – Πούτιν, φαίνεται ότι απαιτείται η θυσία της Κύπρου με τη μεθυστική «οσμή» φυσικού αερίου!
Το «όχι» των Ελληνοκύπριων βουλευτών διέσωσε και το κύρος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, που δύο μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές είχε δηλώσει: «Θέλω με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο να δεσμευτώ και δεσμεύομαι προς τους Κυπρίους συμπατριώτες μας, αλλά και τους ξένους επενδυτές, αλλά και ταυτόχρονα να στείλω σαφέστατα μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες στο εξωτερικό ότι δεν πρόκειται –και το υπογραμμίζω– ο Νίκος Αναστασιάδης να υπογράψει το όποιο μνημόνιο που θα περιέχει οποιαδήποτε πρόνοια για κούρεμα καταθέσεων».

Η ενεργειακή παράμετρος
Είναι εμφανής η διασύνδεση της απόφασης του Eurogroup με τα ενεργειακά αποθέματα που έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Και αυτό φαίνεται ακόμη περισσότερο, με την επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Με πρόσχημα την επανένωση των κατοίκων της νήσου υπό ενιαίο κράτος προωθείται και από την ΕΕ η επίλυση του Κυπριακού, με βάση κάποια παραλλαγή του εξαμβλωματικού σχεδίου Ανάν, που είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία οι Ελληνοκύπριοι το 2004.
Αναμφίβολα, η γεωοικονομία, η ενέργεια, η ενεργειακή ασφάλεια και η γεωπολιτική διαπλέκονται στην Αν. Μεσόγειο, όπου η γεωγραφική θέση της Κύπρου της προσδίδει ιδιαίτερη στρατηγική αξία. Μια Κύπρος δέσμια των υποχρεώσεών της προς τους δανειστές της, που το τραπεζικό της σύστημα είναι υπό τον έλεγχο αποικιοκρατικών δυνάμεων, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να διαθέτει πολιτική ανεξαρτησία και οικονομική αυτονομία. Συνεπώς, δεν μπορεί να διαχειριστεί και τον ορυκτό της πλούτο, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Γι’ αυτό ακριβώς, η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη θέλει, υποδουλώνοντας οικονομικά και πολιτικά την Κύπρο, να διαχειριστεί τον ορυκτό της πλούτο!
Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Χαράλαμπος Έλληνας, μιλώντας πρόσφατα σε ενεργειακό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, υποστήριξε ότι «το σύνολο των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ υπολογίζεται στα 60 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ενώ υπάρχουν και ισχυρές ενδείξεις για τεράστιες ποσότητες πετρελαίου». Επισήμανε μάλιστα ότι, από μετά το 2020, η Κύπρος θα μπορούσε να εξάγει 2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια υγροποιημένο φυσικό αέριο ετησίως. Τα έσοδα, πάντα κατά τις εκτιμήσεις του προέδρου της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, μπορεί να προσεγγίσουν και τα 100 δισ. δολάρια ετησίως! Ιλιγγιώδη ποσά για να τα διαχειριστεί μόνο του ένα μικρό κράτος, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, «σκέφτεται» η γερμανική πολιτική ελίτ…
Μέχρι τότε, όμως, μέχρι το 2020, τι γίνεται; Πώς θα υποθηκεύσουμε τα κυπριακά ενεργειακά προϊόντα αναρωτιέται ο Σόιμπλε! Και κυρίως, ποιο ή ποια κράτη, ή ποιο κρατικό μόρφωμα, ή ποια κοινοπραξία πολυεθνικών θα εκμεταλλευτεί μετά το 2020 τον ορυκτό πλούτο που βρίσκεται στον βυθό της κυπριακής ΑΟΖ; Είναι ερωτήματα, των οποίων η απάντηση μάλλον δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για τους Ελληνοκύπριους, εκτός και αν αντιδράσουν. Και ευτυχώς αντέδρασαν…
Εκτιμάται ότι αν η Κύπρος φτάσει στην τιτλοποίηση των κοιτασμάτων ή ακόμα καλύτερα στην έναρξη εξόρυξης με μια υγιή οικονομία και με τις τραπεζικές δομές που είχε μέχρι την απόφαση του Eurogroup, τότε θα έχει πρωτεύοντα ρόλο στην αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων και, προφανώς, τεράστια έσοδα.
Ασφαλώς, η Κύπρος έχει εξαιρετικά διαπραγματευτικά εργαλεία, αφού «κάθεται» πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα ίσως κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα από την ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία. Ίσως οι ισχυρές ενεργειακές συμμαχίες της Κύπρου με τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα και το Ισραήλ να αποτελούν άμεση προτεραιότητα, τώρα μετά την αθλιότητα σε βάρος της από την ΕΕ, ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση της κυπριακής Δημοκρατίας.
Πάντως, μετά τη δεινή περιπέτεια του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, που προκάλεσαν σκοπίμως οι Ευρωπαίοι εταίροι, εγείρονται εύλογα ερωτήματα σχετικά με την αξιοποίηση, αν όχι και για την κυριότητα, των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ. Πολλά διεθνή ΜΜΕ μιλούν ακόμη και για προμελετημένη «λεηλασία» του ορυκτού πλούτου της Κύπρου από την «Ευρω-Γερμανία»! Ας ελπίσουμε ότι μετά την απορριπτική απόφαση της κυπριακής Βουλής στην εξόφθαλμα γελοία απόφαση του Eurogroup, η Γερμανία της Μέρκελ θα «ανακρούσει πρύμναν» και θα υιοθετήσει, επιτέλους, πολιτικές, που θα είναι συμβατές με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Απρόβλεπτες εξελίξεις

Είναι προφανές ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά έχει και βαθιές πολιτικές ρίζες. Η ευρωπαϊκή συνοχή είναι σε κίνδυνο, οι ευρωπαϊκές ιδέες και τα ιδεολογικά προτάγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περί Δημοκρατίας, Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Ευημερίας και Αξιοπρέπειας των Ευρωπαίων πολιτών δεν έχουν δικαιωθεί στο επίπεδο της εφαρμοσμένης πολιτικής. Διάχυτη είναι η έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών, όχι μόνο του Νότου, αλλά και του οικονομικά ανεπτυγμένου Βορρά, όπως έδειξε το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, από τις πολιτικές σκληρής λιτότητας που επέβαλε το νεοφιλελεύθερο ιερατείο των Βρυξελλών στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και στις νεόκοπες στην ΕΕ χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Τα 26 εκατομμύρια των «ευρω-ανέργων» είναι ή όχι ένα ισχυρό κριτήριο, ώστε να χαρακτηριστεί ως αποτυχημένη η οικονομική και κοινωνική πολιτική της ΕΕ; Βρισκόμαστε σε οικονομικό πόλεμο με πρώτα –αλλά όχι και τα μόνα– θύματα τους εργαζομένους, που η νεοφιλελεύθερη πολιτική τραπεζιτών θεωρεί περιττό βάρος για τα ασφαλιστικά ταμεία!
Συνεπώς, πρέπει να αποτελέσουν πηγή έντονου προβληματισμού οι δηλώσεις του πρώην προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι «όποιος πιστεύει ότι δεν τίθεται πλέον το αιώνιο ερώτημα περί ειρήνης και πολέμου στην Ευρώπη, μπορεί να πλανάται οικτρά. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλώς κοιμούνται, όπως φάνηκε και από τον πόλεμο στο Κόσοβο και τη Βοσνία». Ας ελπίσουμε ότι κάνει λάθος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ…

Βομβες στο… Παρασκήνιο

• Οι εισαγωγές όπλων από την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 61% μεταξύ της πενταετίας 2008-2012 σε σχέση με την πενταετία 2003-2007, πραγματοποιώντας «βουτιά» λόγω των περιορισμών του μνημονίου. Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία ανάλυση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη (SIPRI). «Τυχαία» οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «αφέθηκαν» να υπολειτουργούν;

• Τουρκικά πολεμικά πλοία «σουλατσάρουν» ανενόχλητα στο Αιγαίο. Πλου σε ελληνικά χωρικά ύδατα έκανε η τουρκική κορβέτα «TCG BAFRA», παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα και προσβάλλοντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα! Το τουρκικό πολεμικό πλοίο, προερχόμενο από τον λιμένα της Σμύρνης, εισήλθε τη 19η Μαρτίου (πρωινές ώρες) σε ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Ν. Ευβοίας και Ν. Άνδρου (Στενό Καφηρέα). Στη συνέχεια, κινούμενη με πορεία Νότια-Νοτιοδυτική, διήλθε μεταξύ Ν. Κέας και Ν. Κύθνου! Τα «σέβη μας» στον Αχμέτ (Νταβούτογλου)…

• «Μεγαλεία ο Μεγάλος»! Την ελληνική κυβέρνηση στην ενθρόνιση του νέου Πάπα Φραγκίσκου Α΄ στο Βατικανό εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος. Χλιδάτη και μεγαλειώδης η τελετή και ο υπουργός μας «έλαμπε», στο στοιχείο του!

• Το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια διαπίστωσε ότι άγνωστοι προέβησαν σε εκτεταμένο βανδαλισμό του ελληνικού στρατιωτικού νεκροταφείου στην πόλη Βαλάντοβο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Τέτοιες αποτρόπαιες ενέργειες επιβεβαιώνουν τους κινδύνους και τις συνέπειες του εθνικισμού και του λαϊκισμού, που καλλιεργείται στην πΓΔΜ και που φτάνει στο σημείο να προσβάλει βάναυσα τους νεκρούς και να ασεβεί απέναντι στην ιστορία. Για να δούμε, μέχρι πού θα φτάσουν οι επήλυδες σλάβοι του νεογενίτσαρου εθνικιστή Νίκολα Γκρουέφσκι…

• Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς ονομάζεσαι;
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από πού κατάγεσαι;
Από το Λιμποβίσι της Καρύταινας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσων ετών είσαι;
Εξήντα τεσσάρων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι επάγγελμα κάνεις;
Στρατιωτικός. Στρατιώτης ήμουνα. Κράταγα επί 49 χρόνια στο χέρι το ντουφέκι και πολεμούσα νύχτα μέρα για την πατρίδα. Πείνασα, δίψασα, δεν κοιμήθηκα μια ζωή. Είδα τους συγγενείς μου να πεθαίνουν, τ’ αδέρφια μου να τυραννιούνται και τα παιδιά μου να ξεψυχάνε μπροστά μου. Μα, δεν δείλιασα. Πίστευα πως ο Θεός είχε βάλει την υπογραφή του για τη λευτεριά μας και πως δεν θα την έπαιρνε πίσω.

Keywords
κυπρος, κυπρου, θυσια, οσμη, νίκος αναστασιάδης, κουρεμα καταθεσεων, der spiegel, βουλη, τραπεζες, σόιμπλε, φλερτ, μερκελ, εκλογες, μνημονιο, κουρεμα, αοζ, πετρελαιο, υγιή, ρωσία, ηπα, μμε, ελλαδα, spiegel, sipri, αιγαιο, αβραμοπουλος, σκοπια, ΠΓΔΜ, αξια, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, Τελετή Έναρξης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, κυπρος εκλογες, χωρες, ρωσία, γερμανια, δημοκρατια, εργαλεια, ηγεσια, ηπα, θριλερ, ισπανια, ισραηλ, κινα, μμε, οικονομια, σλαβοι, φυσικο αεριο, αχμετ, βατικανο, βρισκεται, γεγονος, δαιμονες, δεινη, δηλωσεις, ειρηνη, ενεργεια, ετων, ευημερια, ευρωπη, ζωη, υγιή, ιδεες, υπηρεσιες, η τελετη, θεος, κυβερνηση, κυπριακα, κολοκοτρωνης, κοσοβο, κρατικο, λαθος, λευτερια, λευκωσια, μηνυματα, μικρο, μορφωμα, νυχτα, παντα, παιδια, πηγη, πλοια, πλοιο, υπογραφη, πορτογαλια, πουτιν, ρολο, συνεχεια, σόιμπλε, φτανει, φυσικο, χερι, ασφαλεια, κυβικα, ελληνικα, μπροστα, ποδια
Τυχαία Θέματα