Τι είπε ο Μεϊμαράκης στον Νταβούτογλου

Τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου υποδέχτηκε την Τετάρτη στην βουλή ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με αφορμή την επίσκεψη του στην Αθήνα.
Κατά την υποδοχή του εταίρου του ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε: «Σας υποδεχόμαστε στο ναό της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο Εθνικό Κοινοβούλιο, με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στην Αθήνα. Όπως γνωρίζετε,

η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα, που θέλει να έχει φιλικές, ειρηνικές και καλές σχέσεις γειτονίας με όλους τους γείτονές της. Γι’ αυτό ακριβώς προσπαθούμε, με ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, να καλυτερεύσουμε τις σχέσεις μας. Απαιτείται η επικοινωνία μεταξύ μας ακριβώς για να μπορούμε να εμπεδώσουμε αυτό το κλίμα και στους λαούς μας, αλλά και για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Ένα μήνυμα που θα λέει ότι παρ’ όλες τις διαφορές μας μπορούμε να συζητάμε και να προσπαθούμε να τις επιλύσουμε ειρηνικά και μέσα από τους Διεθνείς Οργανισμούς. Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχετε μια νέα οπτική στην προσέγγιση μεταξύ των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Και πιστεύω ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας- Τουρκίας μπορεί να συζητήσει προβλήματα και να ωριμάσει προτάσεις που θα εγκρίνουν οι δύο Κυβερνήσεις. Βέβαια, φαίνεται ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, αλλά οι Κυβερνήσεις μας έχουν δείξει ότι μπορούν να ανεβαίνουν ανηφόρες. Και πιστεύω ότι κι εσείς προσωπικά συμβάλλετε σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Ως Υπουργός Άμυνας είχα συναντήσει αρκετές φορές τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν στα συμβούλια κορυφής του ΝΑΤΟ και στα διάφορα διεθνή φόρα. Κατ’ επανάληψη μου είχε πει, και το είχε πει και επισήμως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το 2004 εδώ, ότι η Ελλάδα και Τουρκία ως μέλη του ΝΑΤΟ θα μειώσουν τους εξοπλισμούς, θα μπορέσουν να συνεννοηθούν σε θέματα τουριστικά, γιατί είναι τουριστικοί πόλοι και οι δύο χώρες, θα μπορέσουν να έχουν και συζητήσεις σε ευρύτερα θέμα κοινού ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή μας.
Ως Πρόεδρος της Βουλής που σας υποδέχομαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να σας πω ότι από όλα τα κόμματα υπάρχει η διάθεση για συνεργασία με την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενώ υπάρχουν ατομικές επαφές των βουλευτών σε οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και σε άλλους. Φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση από τις δυο πλευρές αυτό να γίνει πιο συγκροτημένα, πιο θεσμικά. Κατά τη γνώμη μου απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεννοήσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων.
Όλα τα κόμματα, όλοι οι βουλευτές, παρ’ ότι θέλουμε να υπάρξει μια τέτοια πιο θεσμική συνεννόηση μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, θέτουν μια προϋπόθεση που είναι γνωστή σε όλους μας και θα την αναλύσουμε στη συζήτησή μας, για να μπορέσουμε πραγματικά να στείλουμε ένα μήνυμα ότι οι αντιπρόσωποι των Κοινοβουλίων μας μπορούν να συνεννοούνται.
Νομίζω ότι η περίοδος που διανύουμε, με τα μεγάλα προβλήματα στη ευρύτερη γειτονιά μας, μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πιο ώριμα, πιο συνετά και πώς πράγματι μπορούμε να συμβάλλουμε -και οι δύο χώρες-
Keywords
Τυχαία Θέματα